Hírek

2007.06.06. 02:28

Eltűnnek a fecskék?

Körkép - Vészesen csökken a magyarországi fecskék száma. Mi az oka? Hogyan lehetne megmenteni őket? Szakemberek fogyásuk több okát sorolják, s elmondják, mit tehetünk értük. A fő oka fogyásuknak az ember. Védett madaraink. Figyeljünk rájuk, óvjuk őket

Némethy Mária

- A Tiszánál a felére csökkent a hazatért és most fészkelő partifecskék száma - avat be a részletekbe Szép Tibor kutató, a Magyar Madártani Egyesület partifecske-védelmi programvezetője. Számai pontosak, hiszen 29 éve végez önkéntesek bevonásával kutatásokat, méréseket a Felső-Tisza vidékén, Közép-Európa legnagyobb partifecske-élőhelyén.

- Úgy húszezer pár partifecske él a Tiszán és a Dráva bizonyos részein - hallom tőle. A faj számára a folyóparti leszakadó falak jelentik a természetes élőhelyet. A folyószabályozások miatt azonban egyre kevesebb a parti élőhely, ezért a fecske homokbányákba költözik. A homokbányák időjárása viszont szeles, így azokban folyamatosan csökken a fecskék száma. A Tiszánál stagnál.

Kőszegen a Természetvédelmi Látogatóközpont vezetője, dr. Németh Csaba is hasonlókat tapasztal a molnár- és a füstifecskék esetében.

Mi az oka a fecskék fogyásának?

A két szakember az egyre kevesebb rovart, a táplálkozás során szervezetükbe kerülő vegyszereket említi. A fő gond persze már megint, és még mindig: az ember.

- A földművelésben eltűntek a hagyományos kultúrák, tért hódítottak a vegyszerek, a tökéletes, számítógép vezérelte technológiák. Az állattenyésztés ugyancsak visszaesett, s a háziállatokkal együtt eltűntek a rovarok is - magyarázza a láncolatot dr. Németh Csaba. Minden 100 fecskéből 40 elpusztul a vonulás során. Ennek oka az extrém időjárás: a globális felmelegedés miatt Afrikában a nagy szárazság, az éhínség. Sokan - élelem híján - a fecskét is megeszik.

- Nálunk illegális bányászok gyakran lerombolják fészkeiket, vagy emberi ostobaságból vagy passzióból tönkreteszik azokat - hallom Szép Tibortól.

Mit tegyünk, mit tehetünk a fecskék megmentéséért? Egyáltalán: miért tegyünk értük valamit is?

Nemcsak arról van szó, hogy a tavasz elképzelhetetlen nélkülük, hogy nagyon hasznosak, mert természetes módon - a vegyszerek okozta mellékhatások nélkül! - irtják környezetünkben az apró rovarokat, levéltetveket, szúnyogokat.

- Arról is szó van, hogy ahol igencsak megcsappant a számuk, civilizációnk nyuga-ti részében, már turisztikai vonzerőt jelentenek a fecskék. Ott túrákat szerveznek megtekintésükre. Ez az érték itt nálunk viszont még rendelkezésünkre áll, ezért minden módon óvnunk kell őket - érvel Szép Tibor.

Ahol kolóniákban élnek a fecskék, a környéken élő embereknek a védelmük alá kellene helyezni a madarakat. Odafigyelni rájuk, tudatosítani sokakban: fontosak, ezért törődni kell velük.

Gondoljanak arra is: egy fecske vagy egy fecsketojás elpusztítása - általában öt tojást rakva nevelik fiókáikat - darabonként 10 ezer forinttal büntethető. Ugyanis - talán kevesen tudják - a fecskék védett madaraink.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!