Hírek

2007.06.26. 02:28

Határról a határon értekeztek

Hodos, Bajánsenye (kor) - A szlovén határ menti községek, illetve az érintett őrségi települések polgármesterei tanácskoztak nemrég a szlovéniai Hodoson, hogy az új határátkelőkről kialakítsák álláspontjukat.

Kozma Gábor

A schengeni megállapodás értelmében eltűnnek az unió belső határai, így lehetővé válik a régi, falvak közötti utak felélesztése is. Ami nemrég Pornóapátiban megesett, jelesül átadák a felújított, félszáz évnél is hosszabb ideig zárva tartó kis utat, az remélhetőleg számos vasi faluban is megtörténhet. A hodosi faluházban, a többi között, ott volt Orfalu, Magyarszombatfa, Kétvölgy, Szalafő, Kercaszomor, Velemér első embere. A megbeszélésen részt vett hazánk szlovéniai nagykövete is, aki kérte a magyarokat, hogy mérjék fel a határra vezető utak állapotát, és jelezzék, ha átépítenék. Ez utóbbi a Magyar Közúttal karöltve történhet, jobbára uniós támogatások révén. Már csak azért is, mert a kis összekötő utakra nincs pénzük a településeknek. Másrészt, fogalmazta meg több faluvezető, az elmúlt évtizedekben állami tulajdonba kerültek az utak. A határra vezetőket elhanyagolták, több helyen elbontották, benőtte a gaz. Mi nem tudjuk azt finanszírozni, hogy uniós szabványú utak vezessenek a határra. Ráadásul ez egy sor más jellegű kiadással is jár, gondolunk itt az eligazító, útjező vagy épenn a kétnyelvű falunév táblákra , hallottuk. Van, ahol előrehaladt a dolog. Magyarszombatfa a szlovén Szerdahellyel kötné össze útját, már az engedélyeztetés is elkészült. A találkozót hasznosnak ítélték. De, mint megjegyezték, ha minden jól megy, akkor is évek kellenek majd az egykori, határ menti utak egybekapcsolásához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!