Hírek

2007.06.08. 02:28

Pengeváltás - vitával

Körmend - Éles politikai vita, nyílt és zárt ülés, egy nemes kezdeményezés elindítása; mozgalmasra sikeredett a legutóbbi közgyűlés. A képviselők a többi között ismét foglalkoztak a bérleti díjakkal, majd köztestületekbe delegáltak tagokat.

Kozma Gábor

A pengeváltásnak ezzel még nem volt vége, mert az RFE-képviselők az alpolgármester szemére vetettek egy korábban általa írt levelet is. Amely, szerintük, Szabadi István képviselő, református lelkész ellen irányult. Az érintett a levelet rágalomnak nevezte, majd bejelentette: az írás nyomán indult egyházi vizsgálat eredményéről tájékoztatni fogja a közgyűlést. A polgármester e ponton véget vetett a polémiának, megjegyezve: a rövidesen esedékes időközi választás kampányhangulata ne uralkodjék el a testületen.

Ezután foghattak csak érdemi munkához a képviselők. Első nekifutásra módosították az önkormányzati beruházásban megvalósuló út- és közműépítés költségeiről, valamint a közterületek használatáról és rendjéről szóló rendeletet. Az utóbbival kapcsolatban elhangzott, hogy az érintett utcák lakóit a hivatal részéről levélben tájékoztatni szükséges. A beterjesztett javaslatok mentén módosították a művelődési központ pótelőirányzatát, erre egy személyi változás kapcsán volt szükség. A bérleti díjak emelése élénkebb visszhangot váltott ki. A főbb elvekben korábban már megegyeztek a városatyák, ám mindig akad újabb vitatott szeglet. Ezúttal az egyik, közvilágításban érdekelt cég díjemelési kérelmét módosították - lefelé. A sportcsarnok légszűrőbetéteinek cseréje is élénk polémiát váltott ki, mi több, távlatosabb problémákot hozott felszínre. A bizottságokban előzőleg megfogalmazták: nem elég az egyszerű csere, sokkal ésszerűbb az általános jellegű, átgondolt karbantartás. Azt javasolták, hogy kössenek hosszabb távú szerződéseket az érintett intézményekkel, de legalább egy évre előre határozzák meg a pénzügyi kereteket. Végül is megemelték a több százezres összeget azzal a polgármesteri megjegyzéssel, hogy az intézményvezetőknek vigyázniuk kell a rájuk bízott értékekre, felelniük kell értük.

A továbbiakban a testület megtárgyalta a Ferrosüt Kft. mérlegét, a körmendi önkormányzatnak e cégben 1,5 százalékos tulajdonrésze van. Felmerült, hogy ezt a hozzávetőlegesen hatmilliót érő üzletrészt értékesítenék. A terembérleti díjak megállapításakor a korábbi elveket követték, így nem volt nagy vita, de itt is akadt érdekes felvetés: legyen téli és nyári tarifa... Elvetették. Ugyancsak többször került már a testület elé a Kossuth-szobor felújításának ügye. A többmilliós beruházást több lépcsőben valósítanák meg úgy, hogy társadalmi összefogásra, közgyűjtésre is számítanak. A többi között tervezik Kossuth-képeslap nyomtatását és árusítását.

A testületi ülésen még számos téma került terítékre. A többi között javaslat hangzott el a Gáyer Gyula emlékplakett odaítéléséről, majd tagokat delegáltak az Egészségügyi Konzultatív Fórumba és a Kistérségi Szociálpolitikai Kerekasztalba, s beszámoltak a hulladékgazdálkodási terv végrehajtásáról is. Végül interpellációk hangzottak el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!