Hírek

2007.07.27. 02:29

Motoros szöcskék

Perenye - Ha ránéz az ember ezekre a nagyra nőtt, színes rovarokra, nem is gondolná, mekkora energia van bennük. A köbcentik terepakadályokon mászatását már Perenyében is kipróbálhatják a gépek szerelmesei.

Rába Adrienn

Pongrácz Miklósnak most hét ilyen játék parkol a hangárjában, 110-től 650 köbcentisig. Az elsőt magának vette - de hát egyedül motorozgatni unalmas, ugye... - kapott tehát a család, még a kisfiú is egy csöppöknek való, nagyon vagány kinézetű szöcskét. Aztán magasabb fokozatra kapcsolt, komolyabb, nagyobb gépre váltott - így már négy lett. És jöttek a barátok, a munkatársak, az ismerősök... Ennyi emberhez még több motor kellett - és pálya is, hiszen nem lehet mindig járni a határt, a területek gazdái nem mindig nézik jó szemmel a négykerekűeket. Ennek ellenére a szabadon használható utakat gyakran megszállják, quadtúrákat rendeznek a dimbes-dombos vidéken.

- A quadosok szívesen mennek a természetbe, tulajdonképpen erre lettek kitalálva ezek a gépek - mondja Pongrácz Miklós. - Bár közúti forgalomban a jelenlegi jogszabályok értelmében csak néhány közlekedhet közülük, képesek akár nyolcvan-kilencven kilométeres sebességgel haladni, és akadnak bizony, akik embert, állatot nem nézve szaggatnak az erdőkben és az utakon. Sajnos, minket is az ő viselkedésük alapján ítélnek meg, holott a quadsport egészen más ágát űzzük.

Ez a műfaj az off road - ahol nem a sebesség, hanem a veszély és a taktikai érzék a lényeg. Az autósportból indult játékról van szó: bivalyerős gépekkel meredek falak mászatása, egyensúlyozás imbolygó farönkökön, csobbanás vizesárkokba - majd töprengés, hogyan lehetne kimászni belőlük?! Itt mindenekelőtt gondolkodni kell, nem nyomni a gázpedált.

- Ülsz az autóban, és van hogy kizárólag a bárányfelhős eget látod magad előtt... Nem mindennapi élmény - mosolyog Pongrácz Miklós. - Csakhogy a batárnagy dzsippek mászatása drága mulatság. Ki bírja anyagilag azt, amit a négyezer köbcentis terepjárók araszolgatás közben megesznek, nem beszélve a folyamatos szervízről? Ezért jött az életembe a quad mint helyettesítő élményforrás - ráadásul borulásbiztosabb, és egészen kicsi gyerekek is kipróbálhatják, természetesen korlátozott sebességgel, vagy pórázon . De azért maradt három nagy Jeep is.

Kiépült tehát Perenyében, a volt tsz-major területén egy 3000 négyzetméteres pálya - a Kőszegi-hegy fenséges kulisszája előtt. Már neve is van: Off Road Park. Sokan bekéredzkedtek, ezért a nyilvánosság előtt is megnyitották, aki ki akarja próbálni magát négykerekű motoron, vagy böhöm nagy dzsippet szeretne vezetni extrém helyzetekben, mégis biztonságban, itt megteheti. Feltéve, hogy időben jelzi szándékát... A négykerekűek ugyanis utaznak szerte az országba hétvégenként. A szeptemberi Off Road Találkozón viszont a szombathelyi szabadidőközpontban egészen biztosan találkozhatunk majd velük.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!