Hírek

2007.07.31. 02:26

Új kórházi arculat

Sárvár - Kiemelt uniós támogatást kap a sárvári önkormányzati kórház a térségi rehabilitációs központtá való átalakításához, ami nemcsak egy újabb gyógyfürdőkórház, hanem egy rehabilitációs szakkórház alapjait is megteremtheti.

Bajdó Bettina

- Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) 84 aktív ágy finanszírozását vonta meg áprilisban tőlünk, így megszűnt az aktív betegellátás - teszi hozzá a főigazgató-helyettes. - A kórház azonban nem zárt be, nem akartuk, hogy az itt dolgozóknak megszűnjön az állásuk, és a betegek érdekeit is szem előtt tartottuk, ezért a 201 ágyas, krónikus betegápolásra szakosodott kórháznak új arculatot próbáltunk keresni. A fejlődés lehetőségét az onkológiai, a nőgyógyászati és a reumatológiai betegek rehabilitációjában látjuk.

A pályázat sikerének köszönhetően a rehabilitációs központban ötven ágyon fogadhathatják a jövőben az onkológiai műtéteken, kemoterápiás és gyógyszeres kezeléseken átesetteket, míg a nőgyógyászati szárnyban 30, a reumatológiai részlegen pedig 20 ágy kap helyet.

A főigazgató-helyettes hangsúlyozta, hogy a központ kialakításához fel kell újítani a közel 150 éves épületet: egy ezer négyzetméteres, 25 kórtermes új szárnyat kell építeni, mely a főépület nyugati végében kapna helyet. A pályázaton nyert pénz nemcsak erre lesz elegendő, hanem arra is, hogy a kórház épületei kívül-belül megújuljanak, s új műszereket is vásárolhatnak majd. A beruházások tervezett költsége egymilliárd forint, amit uniós és városi támogatásból finanszíroznak.

- 2010-ben nyithatná ki kapuit a közlekedési szempontból jól megközelíthető, a régió centrumában lévő rehabilitációs központ - magyarázza Wawrzsák Zsolt. - A szombathelyi kórház a régióban kiemelt onkológiai központ lehet, így a betegek rehabilitációját szakmai és ellátás-szervezési szempontból a megyei kórház közelében kell tartani. Nem utolsó szempont az sem, hogy a városban gyógyfürdő működik. Az onkológiai központhoz kapcsolódva speciális intézetet hozunk létre, ahol gondoskodnának az onkológiai kezelésen és műtéten átesett betegek testi és lelki rehabilitációjáról. Az országban ritkaságnak számító nőgyógyászati rehabilitáció pedig a nők életminőségének helyreállítását segítené elő. A terveinkben szerepel továbbá, hogy a betegek gyógyvizes kezeléseket is kaphatnának majd, ezt azonban még a gyógyfürdővel egyeztetnünk kell. Így egy gyógyfürdőkórház alapjait is lerakhatnánk, s az új épületszárnyban kétágyas hotelszobákat is kialakíthatnánk.

Kérdésünkre, hogy a rehabilitációs kezeléseket támogatja-e majd a kormány, Wawrzsák Zsolt így válaszolt:

- Az ígéretek szerint támogatni fogják a kezeléseket, született egy határozat is, melyben a kormány erre garanciát vállalt, de hogy milyen mértékben, azt ma még nem lehet tudni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!