Hírek

2007.08.31. 02:29

A város vezetői hívták

Szombathely - Néhány héten belül ismét a vasi megyeszékhelyre látogatott dr. Takács Albert. Az igazságügyi és rendészeti miniszter korábban az épülő börtönt szemlélte meg, ezúttal a város vezetőivel találkozott.

Angyal László

Az igazságügyi és rendészeti tárca vezetője is úgy fogalmazott, hogy foglalkozásunk okán polgármester úrral régóta fennálló, személyes kapcsolatban vagyok, de soha nem gondoltam volna, hogy egyszer még ilyen, hivatalos minőségben is találkozni fogunk .

A miniszter szerint nagyon fontos, hogy a rendőrség és a határőrség integrációja megyei és települési szinten is jól haladjon. Vannak félelmek, sokan aggódnak, hogy az összevonás létszámcsökkentéssel, meg nem oldható mobilitással is jár. A tárca vezetése azonban felkészült arra, hogy lehetőleg személyi áldozatok, karrierek, sorsok derékba törése nélkül történjen meg a változás. Úgy gondolom, hogy ebben a régióban sem fog politikai, munkajogi problémát okozni az integráció.

Közismert, hogy a határőrség jövőre levonul a határról. Dr. Takács Albert szerint a közbiztonságot, a közrendet azonban ez nem veszélyezteti. A látszólagos biztonsági deficit kiegyenlítésére alkalmas eszközök, technikák és módszerek rendelkezésre állnak, nyugtatott meg mindenkit a miniszter.

Az új szombathelyi börtönnel kapcsolatban a város vezetői és a miniszter egyebek között arról tárgyalt, hogyan lehet megoldani az évközi tanévkezdést. Az elítéltek képzése az önkormányzat feladata, de a tárca is segíti ebben a várost. Arról is beszélgettünk, miként lehet a helyhatóság és a tárca eszközeit hatékoyan kombinálni. A börtön működtetésének egy másik problémája a személyzet hiánya: a nehéz foglalkozásra nem könnyű embereket toborozni. Más városokból helyeznek ide őröket, ám a lakásgondjukat, beilleszkedésüket meg kell oldani.

Dr. Ipkovich György polgármester beszámolt arról, hogy a régi börtön Ady téri épületének sorsáról is szó volt a megbeszélésen.

A miniszter ezzel kapcsolatban rendkívül diplomatikusan fogalmazott. Nyilvánvaló, hogy a tárca gondolkodik az épület jövőjéről, a legmegfelelőbb módon fogja hasznosítani, néhány ötletet felvázoltunk egymás számára. Pillanatnyilag még korai lenne konkrét hasznosításról beszélni, mert elképzelhető, hogy a városon és a tárcán kívül harmadik szereplője is lesz ennek az ügynek.

Lapunk kérdésére - az új, integrált szervezetben minden volt határőrnek lesz helye? - így felelt a miniszter. Az új állománytábla szerint az összevont szervezet létszáma 45 ezer fő. Amikor a két egység létszámát összeadtuk, korrigáltuk a becslések szerint idén nyugdíjba vonulókkal, mintegy háromezer fővel. Bérrel fedezett létszám tehát van, leépítés nem lesz, de ez nem jelenti azt, hogy mindenki az előző beosztásának megfelelő munkát kap majd. Ugyanazt a széket nem garantáljuk, de az új szervezetben mindenkinek lesz feladata.

A határőrség Söptei úti laktanyájának sorsát érintő felvetésünkre általános választ kaptunk.

A fölösleges objektumokat le kell szerelni, az üres ingatlanokat értékesíteni fogjuk. Ezt azért is érdemes megemlíteni, mert a határőrség és a rendőrség összevonása, a költözködések pénzbe kerülnek, nem kevés költséggel járnak. Ez aggodalomra adott okot: az amúgy is szerény anyagi helyzetű rendőrség és határőrség költségvetését ezen rendkívüli kiadások jelentősen megterhelik. Erről szó nincs. A kormány az idén egyszer, az integráció indokolt, ésszerű költségeit fedezni fogja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!