Hírek

2007.08.22. 02:29

Esküvői kelengyék

Bajánsenye - Az Őrségi vigasságok, parasztlakodalom a Kerka mentén elnevezésű programsorozat keretében menyasszonyi és esküvői kelengyékből nyílt kiállítás a művelődési házban.

Varga Nóra

Györke Gyula polgármestertől megtudtuk, hogy a könyvtárnak is helyet adó művelődési ház teljes felújításában gondolkozott a testület az elmúlt években, de pályázat útján eddig nem sikerült pénzt szerezniük. Két évvel ezelőtt a nagytermet tették rendbe és rendezték be önerőből. Idén kistérségi normatívából újították fel a könyvtárat több mint 1,2 millió forintból. A helyiségek teljes villamos újraszerelvényezése, festése valósult meg, valamint új bútorokat, műszaki berendezéseket vásároltak. A kőművesmunkának, a parkettázásnak, a fűtési rendszer korszerűsítésének költségét (600 ezer forint) az önkormányzat vállalta magára. A körmendi könyvtár dolgozói sokat segítettek, a könyvállományt leltározták és a régi könyveket megújították. Pappné Balogh Ágnes, a művelődési ház vezetője kiemelte: Bajánsenyén sokan járnak könyvtárba, minden generáció szeret olvasni. A fiatalok rendszeresen összegyűlnek, és közösen társasjátékoznak. Az új televíziót és DVD lejátszót az ifjúság már birtokba is vette. Rengeteg filmet is kapott a könyvtár. A vezetőnő örömét fejezte ki, hogy náluk is beindult a forgókönyvtár. Félévente új kötetek érkeznek a településre a megyei és a körmendi könyvtárból. Továbbá nagy segítség a könyvtárközi kölcsönzés, így a falubeliek szinte mindenhez hozzájuthatnak.

A művelődési házban még ezen a héten megtekinthető az esküvői kelengyékből, kellékekből, fotókból nyílt kiállítás. Az emberek többségének az esküvő az élete legszebb napja, szinte mindenki örömmel emlékezik vissza rá. A hosszú hétvégén rengetegen megnézték a kiállított tárgyakat. A falubeliek nagyon élvezik, hogy rokonaikat, barátaikat, ismerőseiket felismerik a régi, megsárgult esküvői fényké-peken - mesélte Pappné Balogh Ágnes. Még nyolcvan évvel ezelőtti felvételt is sikerült találniuk a szervezőknek. Esküvői ruhákat - köztük 65 és 45 éves darabokat is - láthat a közönség. Cipőket, kesztyűket, fátylakat, fejdíszeket, bokrétákat, vőlegénykitűzőket is összegyűjtöttek.

A kiállítást Györke Gyuláné rendezte be, de a falubeliek is sokat segítettek.Még nyolcvan évvel ezelőtti helyi esküvői felvételt is sikerült találni

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!