Hírek

2007.08.31. 02:29

Időjárásjelentés

Szentgotthárd-Farkasfa - Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) obszervatóriuma negyed századdal ezelőtt kezdte meg működését. Anno tizenkilencen dolgoztak itt, ma ketten fürkészik az eget.

Szenkovits Péter

A társadalmi szempontból rendszerváltásként emlegetett időszakban gyökeres változások mentek végbe a meteorológiánál is; immár egyszerű (ma már legalábbis annak tűnő) számítógép vezérelte a radart, ami egyben azt is jelentette, hogy kevesebb emberi közreműködőre van szükség. Pontosan tucatnyi kollégától meg kellett válni. Szerencsére az idő tájt indult az Opel-gyár, így nem maradtak kenyér nélkül a dolgozók.

Volt még utóbb is jó néhány kritikus év az obszervatórium életében, arról is keringtek hírek, hogy bezárják kapuit. Aztán kicserélődött az országos radarpark is, ma már mindent számítógép vezérel. Ugyanakkor mindez kiegészül most is hagyományos észleléssel; hőmérőt leolvasni, látástáv, felhőzet regisztrálása, mindennek alapján is készül óránként távirat, naponta tizenhárom. Tehát a gépi és a hagyományos megfigyelés eredménye párhuzamosan fut be a budapesti központba.

Szentgotthárd-Farkasfán ketten, egymást váltva végzi a feladatokat Völker Józsefné, Edit asszony és kollégája, Huszár József. (2004-ben volt legutóbb létszámcsökkentés.) Az óránkénti mérések mellett vannak főterminusok: a nyári időszámítás idején 8, 14, és 20 órakor. A megbízható MILOS 500-as automata érzékelőrendszer azonban soha sem pihen, éjszaka is folyamatosan dolgozik. Percenként mér, kétpercenként átlagol, tízpercenként klíma-, óránként úgynevezett szinoptávirat készül.

Elő-előfordul időnként, hogy Farkasfán történetesen süt a nap, Szentgotthárd belvárosa meg ködbe burkolózik, avagy ott éppen esik az eső. (Légvonalban hat kilométer a távolság, közúton mintegy tíz.) No, Editke, maga nem látta, hogy a városban köd volt? , kapott már efféle kis évődős kérdéseket Völker Józsefné, aki ezt ekképpen kommentálja: Nekem azt kell megadnom, amit én itt, adott időben észlelek. S az az etalon, hivatalos léghőmérséklet, amit kétméteres magasságban, a hőmérőházban észlelek. Nem mérvadó az, hogy mondjuk Jani bácsi hány fokot olvas le az ablakába kitett hőmérőn. Együtt fürkésszük délidőben a radartérképet, amin pontosan látszik (seregnyi mással együtt) történetesen az is, hogy itt reggel felhőtlen volt az ég, Pécs térségében felhősödött, utóbb errefelé elkezdett gomolyogni a felhőzet, Budapest környékén most éppen intenzívebb góc van, meglehet zápor-zivatar van arrafelé. Az ide Szlovénia felől beúszó felhők vagy kiszáradnak, szétesnek, vagy éppen megerősödnek. A folyamatokat remekül nyomon lehet követni. Huszár József pedig a legutóbbi vihar országos villámtérképét mutatja. Sokszor nagyon izgalmas ez az egész! , jelenti ki Edit asszony, aki harmincnyolc éve az OMSZ alkalmazottja. Például nálunk már majdnem elindul a zivatar, látjuk a felhőket, villámlik, dörög, de még nem esik. Aztán egy nagy nyári zivatart regisztrálunk, mint legutóbb is, amikor negyvenkét perc alatt tizenhat milliméter csapadék hullott le.

Olyan is előfordult, hogy hőlégballonosok telefonáltak ide, a fedélzeten utasokkal, tudakolták, mit is látni innen? Meg aztán másféle észleléseket is végeznek Farkasfán: a levegő háttérszennyezését is mérik. Adatok említése nélkül (a központban folyik a feldolgozás) is egyértelmű a tapasztalat: évről évre romlik a helyzet. Továbbá nitrogén-dioxidot, ózont is mérnek. Jó hír, hogy utóbbi esetében általában az egészségügyi határérték egytizedét mérik. Arról még nincs fénykép - és persze ne is legyen! -, mi lesz, ha mégis megépül a tervezett osztrák hulladékégető. Mindenesetre lesz (van) viszonyítási alap.

Olykor előfordul, hogy Farkasfán süt a nap, a városban meg esik az eső

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!