Hírek

2007.08.31. 02:29

Véget ért az ostrom

Kőszeg - Tegnap a 475 évvel ezelőtti török ostrom befejezésére emlékeztek Kőszegen. Volt tudományos konferencia, szentmise, ünnepi megemlékezés és gálaműsor is ezen a napon.

Némethy Mária

Augusztus 5. és 30. között 19 heves támadást állt ki a város, amelyet kisszámú katonaság, a polgárok és a környékről idemenekült jobbágyok védtek. Az utolsó roham után, az éhségtől sokat szenvedő janicsárok lázadása az ostrom feladására kényszerítette Ibrahim nagyvezírt. A hagyomány szerint az utolsó seregrész 11 órakor hagyta el a környéket, ennek emlékére szólalnak meg a város harangjai, erről döntött 1778. április 2-án Kőszeg Város Tanácsa. A romhalmazzá tett városfalak felépítésére a polgárok adómentességet és kiváltságokat kaptak I. Ferdinándtól. Az újjáépítés során nyerte el nagyjából mai formáját az erődítményrendszer.

Tegnap múlt 475 éve, hogy befejeződött Kőszeg ostroma. Ebből az alkalomból gazdag rendezvénysorozattal zárult a Félhold és telihold című, egy hónapon át megrendezett eseménysorozat a városban. Délelőtt történészek és levéltárosok tudományos konferenciát rendeztek a korról, délután a Szent Imre-templomban hálaadó szentmise volt, amit ünnepi megemlékezés követett a Jurisics-várban.

Zászlaik alatt magyar és osztrák katonák, bajtársi szövetségek tagjai jöttek el, tisztelegtek Kőszeg egykori hősei előtt. Kis műsort adott a ZORA horvát együttes, majd az ünnepség szónoka, Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke mondott ünnepi beszédet. Kiemelte: noha az 1526-1541 közötti másfél évtized nem példaértékű az utókor számára, hiszen a középkori magyar állam a végóráit élte - kettős királyválasztás osztotta meg a nemzetet, majd Buda török elfoglalása után három részre szakadt az ország -, az a 25 nap azonban, amely alatt a maroknyi, 800 várvédő Jurisics Miklós vezetésével megállította Kőszegnél a török hadat, dicsőségként él máig bennünk. Németh Zsolt beszédében párhuzamot vont korunkkal. Kije- lentette: Most is Mohács utáni az ország helyzete.

Kőszegen tegnap koszorúkat helyeztek el a hősök emlékére, majd ünnepi gálaműsor következett, ezzel fejeződött be az emlékezés a 475 évvel ezelőtti várostromra.

Kőszeg - Tegnap a 475 évvel ezelőtti török ostrom befejezésére emlékeztek Kőszegen. Volt tudományos konferencia, szentmise, ünnepi megemlékezés és gálaműsor is ezen a napon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!