Hírek

2007.09.21. 02:28

A magyar kultúra követei

Vasvár, Stolberg - Szeptember 6-án este egy lelkes csapat kelt útra a kisvárosból és környékéről a tőlük mintegy ezer kilométerre fekvő németországi Stolbergbe, hogy megmutassa, miként él a magyar.

Bajdó Bettina-Vojnovics Viktória

V. Németh Zsolt, Vasvár polgármestere elmondta, hogy a kijutást a csoportok Dienes Ritának köszönhetik, aki Stolberghez és a vasi kistérséghez egyaránt kötődik. A fesztiválra utazást egyeztetések előzték meg, míg végül a csapat mézzel, lekvárral, kézművestermékekkel, pálinkával, népi kerámiákkal, szalmatermékekkel, no meg betanult táncokkal, dalokkal felvértezve útnak indult. A csoporthoz szakácsok is csatlakoztak, akik a helyi éttermekben magyar specialitásokkal kápráztatták el az ínyenceket, a desszertet pedig a Hegyhátról érkezett asszonyok készítették el: a stolbergi fesztivál résztvevői igazi vasi rétest kóstolhattak. A nassolás mellett a nézelődők a réteskészítés fortélyait is megismerhették, az itt elkészített almás, túrós, tökös-mákos rétesek pedig hamar elfogytak. Az étel, ital mellett a magyar kultúra zenei, táncbéli elemibe is betekintést nyerhettek a németországi fesztiválozók. Az ezernyolcszáz lakosú Stolberg közönsége még egy információs sátorban is tájékozódhatott hazánk természeti és kulturális értékeiről, a vasi tájegység jellegzetes szépségeiről.

- Kiadványokat, prospektusokat, filmeket is vittünk magunkkal, így az érdeklődők még pontosabb képet kaphattak hazánkról. A két művészeti csoport színvonalas műsorral, a két nap alatt több mint tíz emlékezetes fellépéssel vezette be a nézőket a magyar zene- és táncvilág hagyományaiba. A zenei kíséretet a Kármentő együttes biztosította. A vasárnapi ünnepi istentiszteleten a németországi kisváros ősi református templomában pedig a csapattal Németországba utazó Ferentzi Sándor református lelkipásztor hirdetett igét - emelte ki a város polgármestere.

A hivatalos program mellett a csoportnak lehetősége nyílt a város és a környék megtekintésére is. A gyerekek kipróbálták a helyi für-dőt, felkereshették az ősi pénzverdét, és ellátogattak a kisváros nevezetességeihez is. V. Németh Zsolt elmondta, hogy a csapat nagyon élvezte a közösen eltöltött időt és a szinte teljes egészében műemléki város szépségét. Megcsodálták többek között a városházát, amelyről azt is megtudta a csapat, hogy 365 ablakszeme, 52 ablaka és 12 ajtaja van, ennek ellenére egy lépcső sincs a háromemeletes épületben, a szintjei különböző magasságú utakról közelíthetők meg. A teljes egészében faszerkezetű épületekből álló, ötszáz éves város lenyűgözte a Magyarországról érkezett hatvanfős csoportot.

A hegyháti kisváros polgármestere elmondta, hogy bár jövőre újabb ország mutatkozik majd be a stolbergi Europastadtfesten, a kezdődő nemzetközi kapcsolatot szeretnék folytatni, s a helyi kulturális csoportokat Vasvárra meghívni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!