Hírek

2007.09.28. 02:28

Bábszínész vagy stylist?

Szombathely - A Berzsenyi Dániel Főiskola (BDF) kínálatában a felnőttképzés is nagy hangsúlyt kap. Az andragógia szak mellett az OKJ-s képzések is népszerűek. Ezekből szemezgettünk.

PLT

Az OKJ-s (Országos Képzési Jegyzék) képzések között is sokszínű a kínálat: többek között bábszínészképzés indult a BDF Felnőttképzési Központja szervezésében, 22 fő alapfokú művészetoktatási intézményben oktató tanár közreműködésével Sárospatakon. Magyarországon jelenleg nincs bábjátéktanár-képzés. E képzés hiánya miatt a bábszínész - művészeti végzettség a művészeti tárgyakat oktató pedagógusok számára szakképzettségként fogadható el. Az alapfokú művészetoktatási intézményekben bábjáték szakon tanítók e végzettség megszerzésével folytathatják oktatói munkájukat. A hallgatók a tanfolyamon képzést kapnak pszichológiából, művészettörténetből, zeneirodalomból, zenetörténetből, valamint szolfézsből. A szakmai tantárgyak felölelik a dráma- és színháztörténetet, a bábtörténetet, a színházesztétikát, valamint a műfajelméletet és a bábdramaturgiát. A gyakorlati oktatás során a hallgatók megtanulják a színészmesterséget, a beszédtechnikát, a hangképzést, valamint olyan készségeket sajátíthatnak el, mint a pantomim, a bábmozgatás, a bábszínészet, a bábműhely-gyakorlat és a tánc. A Berzsenyi Dániel Főiskola képzésének sajátossága, hogy a hallgatók megismerkedhetnek a számítógépes látványtervezés korszerű ismereteivel, a szakmai gyakorlatuk során a marionett-, a pálcás, a kesztyűs, a bunraku- és az árnyjáték technikákkal is.

Divattanácsadáshoz, imázsalakításhoz szükséges alapismereteket ad a Berzsenyi Dániel Főiskola Felnőttképzési Központja stylist képzése. A stylist a divattrendeket, öltözködés- és viselkedéskultúrát ismerő kreatív, alkotó szakember. A divattanácsadó feladata, hogy létrehozza öltözködésünkben a harmóniát, közreműködése teremti meg az egyéniségünkhöz illő vizuális összhangot. A tanfolyamon részt vevők a divattörténet, az anyagismeret és a divatrajz tantárgyak után a szeptemberben kezdődő szemeszterben stílustan, divattervezés, modellezés, színelmélet, színharmónia, személyiség-lélektan tantárgyakat tanulnak. Ezeken kívül a gyakorlatban sajátíthatják el a számítógépes divattervezés és szabásrajzkészítés alapjait, a kurzus végén pedig smink- és frizura-tanácsadást tanulnak.

A BDF 2008 februárjától keresztféléves képzésben szakirányú továbbképzési szakokat is indít: munkahelyi egészségfejlesztés és életmód-tanácsadó terapeutákat képeznek négy féléves oktatással. Munkahelyi egészségfejlesztés-képzésre azért van szükség, mert a felnőtt korú lakosság idejének jelentős részét a munkahelyén tölti, így nem közömbös az, hogy milyen a munkavállalók egészségi állapota. Az Európai Unió is kiemelten kezeli tagállamaiban a munkahelyi egészségfejlesztést, ezért 2004. október 8-án keretegyezményben szabta meg, hogy a vállalatok és a szervezeti egységek küldetésnyilatkozatának része kell hogy legyen a dolgozók testi és lelki egészségéért vállalt felelősség. Ebben a küldetésben kulcsszerepe lesz a munkahelyi egészségfejlesztő szakembereknek.

Az életmód-tanácsadó és terapeuta pedig olyan szakember, aki jártas több természetgyógyászati ágazatban, rendelkezik pszichológiai, mentálhigiénés ismeretekkel, és ezt a gyakorlatban is alkalmazni tudja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!