Hírek

2007.09.13. 02:29

Csordogáló milliók

Megyei körkép - Megyénk egyszeri juttatásként mindössze 249 millió forintot kapott az Egészségbiztosítási Alapból. A megyék listáján ezzel nem szerepel az elsők között, az összeg a 15. helyhez elegendő.

Bajdó Bettina

A szeptemberben kiosztandó 10 milliárd forintból megyénknek egyszeri juttatásként 249 millió forint jut. A szombathelyi 223,5, a celldömölki 10,3, a sárvári 8,8, a körmendi 6,4 milliót kap. Mint azt a grafika is mutatja, nem szerepelünk előkelő helyen a megyék listáján.

Németh Kálmánnak, Szombathely alpolgármesterének, az SZDSZ megyei elnökének erről más a véleménye. Szerinte a régió kórházai közül Vas megyébe jutott a legnagyobb kormányzati támogatás, így a megyei intézmények kiegyensúlyozottan gazdálkodhatnak az év végéig.

- Az összeg kiosztásánál nem azt vették figyelembe - tette hozzá az alpolgármester -, hogy melyik kórháznak mekkora a tartozása, hanem azt, hogy ki hogyan állt a struktúraátalakításhoz, milyen lépéseket tettek ez ügyben. Véleményem szerint a több mint 220 milliós juttatás, amit a Markusovszky kórház kap, magáért beszél. Ebből rendezni tudják a finanszírozásból eredő hiányt, s a következő három hónapban folyósított pénz is nagy segítség lesz a kórháznak.

Kérdésünkre, hogy a többi kórháznak mekkora segítséget jelent a pár milliós hozzájárulás, Németh Kálmán így válaszolt: - A celldömölki kórház tízmillió forintot kap, ez átmenetileg megoldhatja a kórház gondjait, s úgy gondolom, hogy 2008-ban stabilan működhetnek tovább.

Dobány Lajos, a celldömölki kórház igazgatója egyelőre csak a médiából értesült a juttatásról. Elmondta, hogy a pénznek megvan a helye.

- Áprilistól az aktív ágyak számát csökkentették ötvenre, de az ellátási körzetünk nagyobb lett. Ez a fő oka a bevételkieséseinknek. Elvileg most a kevesebből kellene megoldani a többet.

Az igazgató hozzátette, hogy a kis kórház megőrzi az önállóságát, ami nem könnyű a mai világban. Hamarosan új infrastrukturális pályázatokat írnak ki, melyen mindenképpen szeretnének elindulni.

Sárvár 8,8 millió forintot kap egyszeri juttatásként. Wawrzsák Zsolt, a kórház főigazgató-helyettese elmondta: egyelőre még nem tudják, mire fordítják a pénzt. Ha nem lesz kikötve, hogy a higiénia fejlesztésére és az étkeztetés minőségének a javítására kell fordítani, akkor a szállítókat fizetik ki belőle.

Ugyanezt teszik a körmendi kórházban is - tudtuk meg Ihász Szilárdtól, a kórház gazdasági igazgatójától.

A Markusovszky kórházban április óta több beteget láttak el, mint amennyit az OEP finanszírozott, így a most kapott pénzből a hiányokat fedezik. Csuka Lajosné gazdasági igazgató elmondta, hogy ha marad a juttatásból, akkor fejlesztésre is költenek.


Grafika: Kelemen Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!