Hírek

2007.09.03. 02:29

Izraeli villanások

Szombathely - Már a botlatókövek elhelyezése is az V. Szombathelyi Zsidó Fesztivál része volt 29-én a helyi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében, de a program hivatalos nyitója tegnap volt az MMIK-ban.

Merklin Tímea

- Örömmel vállaltam a fesztivál megnyitását, mert Szombathely egy nemzetiségben és vallásban színes térségben fekszik, és ezek békés megjelenése egymás mellett nálunk szokás - mondta dr. Ipkovich György, Szombathely polgármestere a köszöntőjében. - A zsidó fesztivál a város kulturális eseményeinek sorába illeszkedik. A magyar-izraeli kapcsolatoknak konkrét szombathelyi vonatkozása, hogy Ramadgan a testvérvárosunk, magam is jártam ott.

A hivatalos fesztiválnyitóval - amelyet augusztus 29-én már megelőzött, de e rendezvénysorozathoz tartozott, a botlató (emlék)kövek elhelyezése a belvárosban - két kiállítás nyílt az MMIK Médium Galériájában. Izraeli villanások címmel Kovács László fotóművész (Magyar-Izraeli Baráti Társaság Országos Szövetségének elnöke) tárlata és Kapolka Gábor Séták a zsidónegyedben kiállítása, amelynek képei egy azonos című albumban is megjelentek. Ez utóbbihoz Szántóné dr. Balázs Edit, a szombathelyi Magyar-Izraeli Baráti Társaság elnöke mondott bevezetőt. Arról beszélt, hogy Budapestnek elég sok zsidónegyede volt, például a várban vagy Újpesten, de voltak zárványok Ferenc-, József- és Terézvárosban is. Megemlékezett a pesti főutca (Király utca) zsidó üzleteiről, de arról is, hogy mészárszékeik, kifőzdéik, kocsmáik között zajlott az élet. És ott volt a gettó, a Klauzál téren, ahol tömegsírba dobálták az emberek holttesteit...

- Ma már nincs zsidónegyed Budapesten, mégis mintha most kissé visszazsidósodna a város az ide költöző családokkal - mondta az elnökasszony, aki mostanában megint lát parókás fiatalokat szép gyerekekkel az utcán. Arra invitálta a résztvevőket: Tegyünk egy sétát!

Az MMIK-ban szeptember 9-én e két tárlat mel- lett egy harmadik is nyílik (a belső teremben) Zsidó humor címmel Köves Tamás képeiből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!