Hírek

2007.10.20. 02:29

A tinédzserek 56-ról

Szombathely - Hivatalos ünnep helyett házi megemlékezésen vett részt több száz középiskolás pénteken, a Savaria moziban. Házin, mert az alkalmi darabot tanárnőjük írta, és diáktársaik játszották el. Egészen jól.

Kozma Gábor

Megszólítok egy szőke kislányt, mit mond neki ötvenhat. Kuncog. Lőttek, meg sok halott volt... A pesti srácokról hallottam, ez a színdarab is róluk szól... Klassz, hogy ilyeneket csinálnak. Egy dzsekis srác: Ötvenhat olyan, mint negyvennyolc, a magyarok dicsősége. Ötvenhatban kivertük az oroszokat, mindenki egyet akart. Apám azt mondta otthon, hogy megint lesz ötvenhat, de én nem hiszem. Egyetlen nagy zsibongás az előtér, csak a perecárus hiányzik. Aztán kinyitják az ajtókat, és betódul a tömeg. Pillanatok alatt kiderül, több mint telt ház előtt fut majd A suhancok: pótszékezni kell.

Elsőként Döme Zsuzsa szól a fiatalokhoz. A játékszínre mutat, a nagyvászon előtti térre: kenyeresasztal, kis díszlet, faácsolmány, plakátok. A fényeket leoltják, és egy rikkancs robban a képbe. Olyan a jelenet, mint a mozi hőskorában, amikor a vásznon néma mozgókép futott, alatta pedig a zongorista püfölte a billentyűket. Itt a hírlap! Mit ír a hírlap! , hallik, majd járókelők bukkannak fel. És elkezdődik a cselekmény: Az egész világ ránk figyel... Soha a magyar névnek olyan becsülete a világban nem volt, mint október 23-án... A világot ámulatba ejti a nép szabadságszeretete , mondja a sapkás lány. A szereposztásból tudjuk, hogy Magyar Evelin és Viszked Vivien alakítja a járókelőket. Kántor Zsolt, Szalay Márton és Takács Péter pedig a pesti srácok jelmezét ölti magára. Mindezt összekötik a narrátorok, jelesül Horváth Szilvia és Németh Zsanett. De említhetnénk a többieket, Magyar Attilát, Domján Pált, Tömböly Veronikát, Bocskor Dánielt, vagy Palacsics Kittit, Jánosi Sándort, Kránitz Kingát, és persze a tömeget . Mindezt egybefogja a technikai vezető, Szabó Zsófia. Csapatmunkát látunk hát a javából, s ahogy előrehalad a történet, úgy nő a figyelem. Az elhangzó, korabeli viccek megidézése kacajt vált ki, a fiatalok veszik a lapot. A ruházattal, kinézettel nehezebben barátkoznak (jellemző, hogy később, a Mansfeld című film egy jelenete óriási zajt vált ki, jelesül az, amelyben egy hölgy hónaljszőrzettel mutatkozik). A micisapkán jót derülnek, a lódenkabát is tetszik. A Ruszkik, haza! rigmusra nem reagálnak.

A jelenet közérthetően, a mai ifjak nyelvén szól a forradalom napjairól versek, zenék felhasználásával. Döme Zsuzsa láthatóan ügyelt arra, hogy tanulmány is legyen szerzeménye, azaz elhangozzék mindaz, ami lényeges 1956-tal kapcsolatban. A tanárnő elmondta, hogy ez a törekvés nem új. Az elmúlt években több olyan művet is írt, illetve állított össze, amelyek ünnepeinkhez, történelmi sorsfordulóinkhoz kapcsolhatók. E darabokat évi rendszerességgel diákjai előadták, de csak mostanság figyeltek fel rájuk. Talán a személyes hang okán , teszi hozzá (nemrég egy budapesti kiadó megjelentette a tanárnő jeleneteinek gyűjteményét).

Legyen csendes az álmuk / mert nem haltak hiába. / Letarolt erdő fái / úgy fekszenek vigyázzba - Tollas Tibor versével ér véget A suhancok, és zúg a taps. Őszintén, érdek nélkül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!