Hírek

2007.10.30. 03:28

Felére csökkent a parlagfüves területek nagysága

Szombathely (van) - A parlagfű-mentesítésben érintett szervezetek összefogását, az államigazgatási, önkormányzati és civil szervezetek eredményeit ismertették tegnap.

Varga Nóra

Dr. Tömböly Tamás, a Nyugat-dunántúli Regionális Közigazgatási Hivatal Vas Megyei Kirendeltségének vezetője elmondta: a Regionális Államigazgatási Kollégiumon belül létrejött a parlagfűmentes régióért munkabizottság, amely a helyi szereplőket (ÁNTSZ, földhivatal, munkaügyi központ, növényvédelmi hatóság, rendőr-főkapitányság) koordinálja. A munkabizottságnak albizottságai működnek a helyi feladatok hatékonyabb végrehajtása érdekében. Összességében megálla- pítható, hogy Vas megye az országos átlagnál kevésbé fertőzött parlagfűvel. Dr. Reiner Vera regionális tiszti főorvostól megtudtuk: fő feladatuk a tájékoztatás, a parlagfűszezonban naprakész információkkal látják el a lakosságot. Fontos az egészségkommunikáció , mert a parlagfű- és gyommentesítés az egészségünket szolgálja.

A tiszti főorvos kiemelte: egészségesebb környezetben egészségesebben lehet élni. Az ÁNTSZ az aktuális pollenhelyzet vizsgálatát csapda segítségével végzi. Idén az előző évhez képest feleannyi pollen került a berendezésbe. Ez annak tudható be, hogy csökkent a parlagfűvel borított területek nagysága. Továbbá a civil szervezeteket is bevonják a gyomirtási munkába.

Szabó Lajos, a megyei földhivatal munkatársa elmondta: feladatuk a parlagfűvel borított területek felderítése, felkutatása. Járják a határt, és az illetékes hatóságok felé jelzik a mulasztásokat. Tavaly kétszer annyi gyomnövénnyel fertőzött területet találtak Vas megyében, mint idén.

A megyei növény- és talajvédelmi igazgatóság munkatársa, Avar Kálmán kiemelte: közérdekű védekezést rendelnek el, és növényvédelmi bírságot szabnak ki. Tavaly több mint 16 millió forintra büntették meg azokat, akik nem irtották a parlagfüvet, idén csupán közel hétmillióra.

Bodorkós Ferencné, a munkaügyi köpont munkatársa elmondta, hogy a szervezet a támogatásai révén kapcsolódik be a parlagfű-mentesítésbe. A közhasznú foglalkoztatás támogatásával segítik a parlagfű-mentesítésben a települési önkormányzatokat.

Valyon Beatrix, az Élhető Nagyvárosok Egészséges Környezet országos egyesület elnöke mindehhez hozzátette: szeretnék, ha minél több civil szervezet vehetne részt a parlagfűirtásra kiírt pályázatokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!