Hírek

2007.10.25. 02:28

Forgókamerákkal

Szombathely - A Fő tér egyik házán ma kezdik felszerelni azt a fogadóantennát, amelyik lehetővé teszi, hogy ismét működjön térfigyelő rendszer a zsebesek egyik paradicsomában .

Némethy Mária

- Volt olyan pont, amikor kijelentettem: mire végére jutunk a dolognak, hajfestéket is kell vásárolni, mert beleőszülök - hallom az elnöktől.

A történet akkor kezdődött, amikor a tér átépítésekor a régi térfigyelő kamerarendszert tartó oszlopokat leszerelték. Két okból nem kerültek ezek vissza a térre. Az egyik: korszerűtlenné váltak. A Fő téri butikosok régi óhaját - miszerint boltjaik biztonsága érdekében szeretnének rácsatlakozni - sem lehetett teljesíteni. Azután az egykori BM-klub eladásával megszűnt a belvárosi rendőrőrs. Ez azért okozott bonyodalmat, mert az alapítvány hiába írt ki pályázatot, majd négy biztonsági cég közül győztest is hirdetett a térfigyelő rendszer kameráinak figyelésére az új belvárosi őrs egyik külön szobájában, a tavaly októberi budapesti zavargások utáni jogi vitákból kiderült: csak rendőrök figyelhetnek meg állampolgárokat. Így az egész rendszert újra át kellett gondolni, a kamerák figyelését áttelepíteni a megyei rendőrkapitányságra. Ez technikailag azt jelentette, hogy az előző kábeles rendszert korszerűbb rádiófrekvenciással váltották fel.

- Ennek telepítése ellen viszont a Fő tér lakói tiltakoztak - folytatja a történetet Burián Attila. - Hiába magyaráztuk házról házra járva, hogy itt egy irányított frekvencia, jel megy a gyűjtőbe, mindenki sugárszennyezésről beszélt, a Tubes-hegy radarrendszerét emlegette. Pedig itt szennyezésről, szórt sugárzásról szó sincs. Volt olyan helyzet, amikor a lakók egymásra mutogattak: ha ő beleegyezik, akkor én is. Másutt meg azt mondták: nagyon jó a biztonság, kell nekünk, de maguk ügyesek, oldják meg másutt, csak ne a mi házunkon.

Mára lejártak a fellebbezési határidők, így ma elkezdik a fogadóantenna felszerelését. A Fő téren a korábbi három kamera helyett 10 figyeli majd a járókelőket, közülük kettő forgókamera. Az is jó a rendszerben, hogy korlátlanul bővíthető. városi rendőrkapitány nagyon örül, mert a zsebeseket, tolvajokat néhány nap múlva már könnyűszerrel lefülelik, elkapják majd a Fő téren.

Hollósi Gábor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!