Hírek

2007.10.25. 02:29

Menyus is otthon született

Kőszeg - Vargha Eszter hét gyermeket hozott a világra, hármat otthon. A kis Menyus is az egyik szobában született szeptember 27-én. A szülés könnyű volt, ám az azt követő papírmunka nem.A szülés intimitása odalett, amikor a szülőszobában hirtelen szétesett az állványos lámpa

Nagy Ildikó

Eszter Csengét és az ikreket is kórházban szülte. A nagylány világrajövetelekor a szülésznő épp tévézett. Szerencsére, teszi hozzá Eszter, így legalább ő nyugodtan, oldalán a férjével vajúdhatott. A szülés intimitása azonban odalett, amikor a szülőszobában szétesett a lámpa, és az állványt a férjének kellett tartania. Borit és Somát császármetszéssel segítették világra az orvosok, az anyuka pedig már a szülést megelőző egy hónapot kórházban töltötte. Akkor döntötte el: ha fog még szülni, akkor azt nem így szeretné... Ábelt 2000-ben egy érdi születésházban hozta világra, a nemrégiben bekövetkezett tragédia kapcsán reflektorfénybe került Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász segítségével. Akkoriban Eszterék az anyósáéknál laktak, és bár kedveli férje édesanyját, úgy érezte, a nagymama izgalma rá is átragadna, ezért vonult be a születésházba. Előtte részt vettek egy tanfolyamon, ahol Geréb Ágnes nemcsak gyakorlati szempontból, de mentálisan is felkészítette a házaspárokat az otthon szülésre. Ábel könnyen, komplikációmentesen jött a világra. Akárcsak Fülöp és Ambrus, akik egy Tolna megyei faluban születtek. Mindhárom gyermek világrahozatalánál Geréb Ágnes és egy ismerős dúla (segítő asszonytárs) segédkezett.

Eszterék egy éve költöztek Kőszegre, és az anya Menyhértet várva sem akart kórházba vonulni. A szükséges orvosi vizsgálatok miatt felutazott Budapestre egy nőgyógyászhoz, és a védőnővel is tartotta a kapcsolatot. Volt kiskönyve, mégsem volt könnyű menet Menyus anyakönyveztetése. Mert Menyus is otthon született. Amikor a kismama észlelte a szülés megindulását, telefonált Győrbe, onnan indult el egy bába és egy dúla. Este kilenc óra volt, a gyerekek már aludtak, ő pedig beköltözött a fürdőszobával szemközti szobába. Közben meleg vízben ülve próbálta enyhíteni a fájdalmakat, és végül a paplanokkal felpolcolt ágyon, minimális fájdalommal, ülve hozta világra a kisfiút. Mire a bába és a dúla háromnegyed tizenkettőre megérkezett, a kis Menyus feje már az édesapa kezében volt. És bár a szülés és az anyuka lábadozása könnyen ment, az azt követő adminisztráció nem. Nem volt könnyű ugyanis gyerekorvost találni, aki vállalja egy otthon született baba vizsgálatát. Ezen kívül az újszülöttet anyakönyveztetni is kellett, az anykönyvvezető pedig csak a szülész-nőgyógyász igazolása alapján állíthatta ki a baba papírjait. Így Eszternek el kellett mennie egy nőgyógyászhoz, aki igazolást adott arról, hogy a hatodik gyermekágyas napnak megfelelő állapotban van . E papír híján ugyanis az újszülöttet ismeretlen szülők gyermeként anyakönyvezték volna, és legfeljebb a gyámügyön keresztül fogadhatták volna örökbe saját kisfiúkat.

A hétszeres anyuka szerint nagyon nehéz szavakba önteni azt, hogy miért jó otthon szülni. Azt azonban hangsúlyozza, hogy minden nő maga érzi, hogy neki mi a jó, és hogy szeretne szülni. Épp ezért kellene tiltás helyett szabályozni az otthon szülést. Lehetőleg minél előbb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!