Hírek

2007.10.09. 02:28

Olyan, mint a pelikán

Ikervár - Az országban először Ikerváron állítottak egész alakos szobrot a vértanúhalált halt miniszterelnök, gróf Batthyány Lajos tiszteletére1913-ban.

Merklin Tímea

- Milyen rokonsági fokozatban van az egykori miniszterelnökkel?

- Grófi ágon vagyunk mindketten, pinkafőiek vagyunk mindketten. Az én dédapám és ő unokatestvérek voltak.

- Őriz-e a család olyan ereklyéket, amelyek Batthyány Lajosé voltak?

- Van egy puska, ami az övé volt, László testvérem őrzi, most a körmendi kiállításon látható.

- Összejönnek-e a Batthyányak jeles alkalmakkor, vannak-e családi ünnepeik?

- Batthyány-napokon, illetve László-napokon. Az én nagyapám volt a boldoggá avatott Batthyány Strattmann László. Lászlónak hívják a bátyámat is, ő a herceg, Güssingben él, ott szoktunk találkozni a várban, hála istennek, az még a miénk. Batthyány Fülöp csinált egy alapítványt még az 1870-es években, vett egy erdőt, a németújvári várat, a kolostort, a kriptát, amelyet még mindig használunk. Az alapítvány kurátora a bátyám, László herceg.

- Ön most hol él, mivel foglalkozik?

- A budai várban, a Güll baba utcában. Korábban Zala megyében volt egy birtokom, de azt a nagyfiamnak adtam. Most Sitkén van földem, Kovács Ferenc megyei elnök birtoka alatt. Mezőgazdasággal foglalkozom, dolgozom a birtokon; van repce, kukorica, búza, őszi árpa, fűmag...

- A rendszerváltás után jött vissza?

- 1989-ben jöttem először, akkor még csak látogatóba. Találkoztam Antall Józseffel, a gazdasági tanácsadója voltam, a Miniszterelnöki Hivatalban volt az irodám. Akkor voltam nagykövet is Bécsben. Aztán amikor Kuvaitban égtek azok a nagy tüzek, én képviseltem a magyar kormányt, amikor kint a tűzoltásról tárgyaltunk, hogy tessék a magyaroknak adni a tűzoltási lehetőséget. Nekünk sikerült, pedig volt ott egy híres amerikai tűzoltócég is a Red Adair. Ez három hónapos munka volt, aztán visszajöttem Budapestre.

- 1989 előtt mit csinált külföldön?

- Mindenhol éltem a világban, Londonban, Genfben, Düsseldorfban, Frankfurtban bankom volt, de voltam bankigazgató Monte-Carlóban is.

- Most nyugdíjas?

- Hivatalosan nyugdíjas vagyok, mert 42 éves koromban átadtam az osztrák birtokomat a nagyfiamnak. De még nagyon sok dolgom van a világban. Sokat dolgozom a gyerekeimért. Korábban a nagyokért, most a kicsikért.

- Hány gyermek van, aki tovább viszi a Batthyány nevet?

- Az első házasságomból született Fülöp, aki Berlinben él, övé a zalai birtok. A második fiam, Alexander Bécsben tanít az egyetemen, pszichológiát. A kicsik közül a kincsem Kata, mert kislány (10 éves), tudok mutatni róla fényképeket, hogy milyen szép. Boldizsár (9 éves) pedig azért, mert őt nagyjából azok a dolgok érdeklik, mint engem. Én közgazdászként végeztem Münchenben summa cum laude, szerettem a matematikát. Szerencsére Boldi is szereti, és érdekli őt is a mezőgazdaság. Szeretünk utazni. Azóta nem hívtak senkit Boldizsárnak a családban, hogy az első Batthyány Boldizsár 1470-ben megkapta Mátyás királytól a pelikános címert. Az a Boldizsár Albániában, Boszniában harcolt, ő volt a magyar boszniai bán Jajcán, ami magyar boszniai főváros volt. Még mindig létezik az a kis falu. Ott volt hős Batthyány Boldizsár, és Boldi is hős lesz, ha kell, igaz Boldi?

- Bőven van a családban, akit példaképként lehet helyezni a gyerekek elé. Batthyány Lajos miben lehet példa a ma kilencéves Boldizsár számára?

- Abban, hogy jó gazdaságot csinált. Az ikervári birtok példa volt az egész országban. Például citromfaültetvénye volt üvegházakban. Híres nagy vadászatokat rendezett. Bár ezt nem érdemes kiemelni, hiszen nem is Batthyány, aki nem vadászik. Boldi is járt már vadászaton.

- Érződik, hogy nagyon fontosak az ön számára a gyerekek.

- A legfontosabbak a világon. A nagyok ki is használták ezt. Én tényleg a gyerekekért dolgoztam mindig. A Batthyányak tényleg olyanok, mint a címerünkben is bennelévő pelikán. Tudja, mit tesz a pelikán, ha a csibéinek nincs egyéb tápláléka? Akkor odakínálja a mellét, és a saját vérét adja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!