Hírek

2007.10.19. 02:29

Otthonosabb szülés

Szombathely - Hetek óta az otthon szülés szabályainak törvénybe foglalásától hangos a média. Egyesek jónak, mások helytelennek tartják ezt a szülési formát. Sokan a fogalom jelentésével sincsenek tisztában.

Bajdó Bettina

Dr. Kovács Lajos, a Markusovszky kórház szülészetének és nőgyógyászatának a főorvosa szerint az otthon szülés fogalmának a meghatározásával is gondok vannak.

- Amikor valaki meghallja azt a szót, hogy otthon szülés, rögtön arra gondol, hogy a nők a házukban, otthonukban hozzák világra gyermeküket - mondja a főorvos. - Pedig ez egyáltalán nem így van. Nagyon gyakran úgynevezett születésházakban szülésznők, szülészorvosok segítségével szülhetnek azok a kismamák, akik ezt a módszert választják. A módszer egyébként szerintem sok veszélyt rejt magában.

A szülésnek ezt a formáját évente öt-hatszáz kismama választja az országban, ez a szülések 0,5 százaléka. Az országban erre Budapesten egy születésházban és még két másik helyen van lehetőség.

- Szeptemberben történt egy tragikus otthon szülés - fűzi hozzá a főorvos. - Akkor egy pesti születésházban halt meg egy nyíregyházi anya gyermeke szülés közben. A kérdés az, hogy vajon kórházban meg tudták volna-e menteni a gyermek életét. Az általam ismert adatok szerint igen. Én nem igazán értem, hogy a nők miért választják ezt a módszert, hiszen az ilyen házakban nincs megfelelő orvosi személyzet, és a technikai feltételek sem adottak, ha komplikáció lép fel. Például egy ilyen szülésnél fizetni is kell a nőknek. Nem konkrétan a szülés levezetéséért, hanem az erre a szülési módra való felkészítő tanfolyamért, mely 60-80 ezer forint. Egyébként úgy tudom, hogy megyénkben nem volt idén otthon szülés, bár minden évben előfordul, hogy egy-két baba a szülés gyors lezajlása miatt vagy otthon, vagy a mentőben jön a világra.

Dr. Kovács Lajos hozzátette: az ismert adatok szerint a születésházakban, illetve az otthon lezajló szüléseknél ezer gyermekből egy meghal szülés közben, ez pedig nagyon rossz aránynak számít.

A Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium hétfői ülésén kijelentette, hogy az otthon szülésnél biztonsággal nem szűrhetők ki a kockázatok, ezért nem támogatják ezt a formát. Mivel azonban az önrendelkezési jog miatt ennek a lehetősége nem tiltható meg, a kollégium tagjai jövő hétre kidolgozzák az otthon szülés feltételeit. A szakmai kollégium jövő hétre elkészülő szigorú feltételei között szerepelni fog, hogy minden édesanya csak saját felelősségére szülhet kórházon kívül. Ezenkívül valószínűleg feltétel lesz az is, hogy az otthoni szülést mindenképp olyan egészségügyi szakemberek vezessék le, akiknek tízéves tapasztalatuk van. Továbbá biztosítani kell, hogy probléma esetén a kismamát tíz perc alatt kórházba lehessen vinni. A kollégium bizonyos esetekben kizárná az otthon szülés lehetőségét: például azoknál a kismamáknál, akiknél már volt kóros szülés, császármetszés, illetve a magzat medence végű fekvésben helyezkedik el.

- Szerintem a kollégium feltételei nehezen teljesíthetők - teszi hozzá a főorvos. - Az lenne az ideális, ha az otthon szülés helyett az otthonos szülést népszerűsítenénk, és ennek feltételeit hoznánk létre. Gondolok itt arra, hogy a kórházakban kellene olyan otthonos körülményeket kialakítani, melyek kényelmesebbé tehetnék a kismamáknak a szülést, a szülés körülményeinek elviselését. Ha a nők gyertya vagy zene mellett szeretnék világra hozni gyermeküket, arra is lehetőséget kell adni, de a családtagok is végig jelen lehetnek a legszebb órákban. Külföldön, például Németországban, egyre több kórházban népszerűsítik ezt a szülési formát.

A Markusovszky kórházban éppen most zajlik a szülészet-nőgyógyászat felújítása, s ennek egyik üteme a szülőszobák komfortosabbá tétele, így nemsokára a nők többfajta, barátságosabb körülmények között történő szülési lehetőség közül választhatnak. A kórházban például beszereznek egy nagy kádat, mert a meleg víz csökkenti a fájdalmakat vajúdás közben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!