Hírek

2007.10.13. 02:27

Sikkasztásért börtönbüntetés

Szombathely (VN) - Jogerősen három év börtönre ítélte a Vas Megyei Bíróság a kéményseprő vállalat volt igazgatóját. Folytatólagosan, jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztásban találták vétkesnek, két társa bűnsegéd volt.

Mórocz Zsolt

A Vas Megyei Bíróság dr. Gombkötő Ottóné vezette tanácsa tegnap súlyosbította az első fokú végzést. A minősítésen változtatva nem hűtlen kezelés, hanem sikkasztás miatt szabott ki K.L.-re három év letöltendő börtönt és félmillió forint pénzbüntetést, továbbá a közügyek gyakorlásától is eltiltotta három esztendőre. Ó. J. és D. G. egyaránt három évre felfüggesztett másfél év börtönt kapott, az előbbi köteles megfizetni százezer, az utóbbi pedig háromszázezer forintot.

A tanácsvezető bíró az ítélet részletes indoklásakor kifejtette: a kéményseprő vállalat egykori igazgatója fiktív számlák alapján utalt jelentős összeget a családja érdekeltségi körébe tartozó kft-nek olyan munkák ellentételezéseként, amelyeket ténylegesen nem is végeztek el.

Egy 1998-as KTM-rendelet kötelezővé tette az ingatlanépítők számára a kéményseprőipari szolgáltató szervezet szakmai véleményének a beszerzését. Ilyen dokumentum kiadására jogosultsága volt a K. L. irányította megyei vállalatnak, amelyik ugyanakkor füstelvezetők készítésével is foglalkozott. E két tevékenység a jogszabályok szerint összeférhetetlen, szét kellett választani, ezért a kéményépítést K. L. kiszervezte a cégből, s ennek végzésére családi vállalkozásban létrehozta a Vasi Kéményklinika Kft-t. A társaságnak egy időben a kéményseprő vállalat kéményseprője, Ó. J. volt az ügyvezetője, D. G. pedig - ugyancsak vállalati alkalmazottként - a megbízott felülvizsgálati szakvélemény-készítője . D. G. mérnökkel a kéményklinika fiktív szerződést kötött.

Az ügyfeleknek a kéményseprő vállalat (kft.) számlázott, amely aztán az összeg 70 százalékát utalta a kéményklinikának, fiktív számlákra. Csaknem 34 millió forint került ily módon a családi vállalkozásba. A másodfokú bíróság álláspontja szerint saját célra szándékos eltulajdonítás történt, ezért a bűncselekmény minősítése sikkasztás.

A bíróság K. L. büntetlen előéletét nem értékelte enyhítő körülményként; beismerő vallomást nem tett, sőt, tagadta a bűnösségét. Javára szólt viszont a több évtizedes kifogástalan munkavégzése. Ugyanakkor súlyosbító tényezőként vette figyelembe a törvényszék, hogy K. L. kezdeményezésére történt a pénzkivonási konstrukció kialakítása.

A sértett, a Vas Megyei Kéményseprő és Tüzeléstechnikai Kft. polgárjogi igényt terjesztett elő arra vonatkozóan, hogy a több tízmillió forintos kárt a vádlottak térítsék meg. Ezt a Szombathelyi Városi Bíróság is nyugtázta, a másodfokú hatóság pedig helybenhagyta. Korábban mindhárom vádlott vagyonát zárolták, amelyet a bíróság az ítélethirdetést követően sem oldott fel. Súlyosabb ítéletet hozott jogerősen a megyei bíróság

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!