Hírek

2007.10.04. 02:29

Sokba kerülő vaklármák

Megyei körkép - Évente többször előfordul, hogy megyénk tűzoltói olyan tűzesethez vonulnak ki, melyről kiderül, vaklárma az egész. A hamis riasztásokat a híradósok sok esetben kiszűrik.

Bajdó Bettina

- Téves jelzés például az, amikor valaki tűzre utaló jelet vesz észre (füstöt vagy gőzt lát), és értesít bennünket, de amikor kiérünk, kiderül, hogy mégsincs tűz sehol - mondja Göncz Szabolcs tűzoltó százados, a szombathelyi tűzoltóság tűzoltási és műszaki mentési osztályának kiemelt főelőadója. - Az is előfordul, hogy a tűzjelző készülékek meghibásodása miatt vonulunk ki. Ez a riasztásainknak körülbelül 13 százaléka.

A vaklármánál szándékosan megtévesztő jelzést ad le valaki, a szombathelyieknél ez évente az összriasztásokhoz képest 2-3 százalékban fordul elő.

- Idén tizenhatszor vonultunk ki hiába - folytatja a főelőadó. - Voltunk például képzelt acsádi erdőtűznél, toronyi melléképület égésénél, de szombathelyi pincetűzhöz is riasztottak bennünket. A tűzvédelmi törvény szerint a szándékosan megtévesztő bejelentő köteles megtéríteni a kivonulás költségeit.

A tűzoltó százados szerint egy kivonulás több tízezer forintba is kerülhet: függ ez a tűz Szombathelytől lévő távolságától, az üzemanyagáraktól, és a tűzoltók kint töltött óráitól is, mivel a bejelentő köteles a bérük arányos részét is kifizetni.

- A bejelentőt, ha saját telefonszámról hív bennünket, könnyű visszanyomozni - teszi hozzá a főelőadó. - Ezek a hívások azonban legtöbbször telefonfülkékből érkeznek, így nehezebb a bejelentő nyomára bukkanni. Sokszor a kivonulások költségeit ezért a saját költségvetésünkből kell kigazdálkodni.

Göncz Szabolcs elmondja, nem könnyű őket megtéveszteni. A tűzoltóságnál minden utcai telefonfülke száma fel van írva, s beszélgetés közben a híradós tudja, hogy honnan telefonál az illető. Így ha az Oladi lakótelepről érkezik a bejelentés, hogy a Joskar-Olán tűz ütött ki, akkor valószínű, nem komoly a jelzés, vagyis vaklárma az egész.

- A híradósaink felkészültek, s a gyanús hívásoknál keresztkérdéseket tesznek fel - magyarázza. - Lehet érezni, hogy valós tűzről van-e szó, mert a bejelentőnek akkor remeg a hangja és ideges. Persze így is belefutunk egy-egy vaklármába. Ez azért veszélyes, mert ha kivonulunk Acsádra a nem létező erdőtűzhöz, s közben kapunk egy éles riasztást, akkor nagy időveszteség, amíg az autóink visszaérnek a valós veszélyhez.

Körmenden az elmúlt években vaklárma nem okozott problémát. Király Lajos tűzoltóparancsnok elmondta, hogy pár évvel ezelőtt előfordult, hogy egy gyerek telefonált be hozzájuk, hogy tűz van a faluban, de amikor visszahívták a bejelentőt, nagyon meglepődött a kisfiú, honnan tudták a telefonszámát. Többet nem is telefonált.

Sárváron is többször csengett régebben rosszindulatból a telefon - tudtuk meg Király Zoltán tűzoltóparancsnoktól. Például amikor észak felé vonultak egy tűzhöz, akkor valaki betelefonált, hogy déli irányban is tűz ütött ki, így oda is vonulni kellett. Ők is kaptak gyerekektől hívást, de mindig sikerült a telefonáló nyomára bukkanni. Sokszor gyerekek telefonálnak a tűzoltóságra, és nem létező tűzről tesznek bejelentést

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!