Hírek

2007.10.03. 02:28

Veszélyes hobbi

Megyei körkép - A múlt hét végén halálos quad- baleset történt a Zala megyei Korpaváron. Egy kilencéves kisfiú borult fel a nagy teljesítményű motorral. Utánajártunk, hogy kik és milyen feltételekkel használhatják a négykerekű járművet.

Takács Gábor

Bánki Tibortól, a Nemzeti Közlekedési Hatóság Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóság közúti járműfőosztály vezetőjétől megtudtuk, hogy a quad a mai hatályos jogszabályok szerint segédmotor-kerékpárnak, vagy motorkerékpárnak minősül, így ugyanazok vezethetik, mint akik a hasonló kategóriájú kétkerekűeket.

Amennyiben a meghajtómotor hengerűrtartalma az 50 köbcentit nem haladja meg, tervezett végsebessége kevesebb mint 45 kilométer per óra, valamint nem nehezebb, mint 350 kilogramm, akkor a segédmotor-kerékpárra vonatkozó szabályok az irányadók. Ezt a típust a kereskedelmi forgalomban gyerek-quadként hirdetik. Ha azonban a jármű bármely para- métere a fentieket meghaladja, akkor már motorkerékpárokról van szó.

A quadok túlnyomó többsége a motorkerékpár kategóriába tartozik, ide általában a 125 és 250 köbcentis négykerekű járműveket sorolják. Előfordul Magyarországon óriás quad is, amelynek a megengedett legnagyobb össztömege meghaladja az 550 kilogrammot. Ezt már csak B kategóriás jogosítvánnyal vezethetjük. Ugyanakkor gyakori, hogy külföldről hoznak be 500-750 köbcentiméteres, nagy teljesítményű quadokat, amelyeket Magyarországon nem lehet forgalomba helyezni. Bánki Tibor arra hívta fel a figyelmet, hogy sokan azt hiszik, a quadokat is ugyanúgy lehet vezetni, mint a motorkerékpárokat. Ez tévedés, teljesen más a technikája - tette hozzá.

A vasi fogyasztóvédelmisek nyáron egy országos ellenőrzés során a megyében három quadpályát is vizsgáltak, és találtak több, a biztonságot veszélyeztető hiányosságot. A megyében tevékenykedő egyik vállalkozót is ellenőrizték a meghirdetett rendezvény helyszínén. A szakemberek itt láthatták, hogy milyen egy ideiglenesen kialakított quadpálya, és azt állapították meg, hogy veszélyes. Lényeges hiányosságként a bukósisak használatának elmulasztását, valamint azt állapították meg, hogy a pálya nem volt megfelelően körülhatárolva. Egy kiskorú gyermek bukósisak nélkül motorozott ott, ahol a pálya oldalát betonoszlop-kerítés, a másik felét pedig vaskorlát határolta.

Zárt pályákon szabadon kipróbálhatja mindenki a tudását, közúti forgalomban már szigorúbbak a szabályok. A KRESZ előírásai határozzák meg, hogy ki és milyen feltételekkel használhat quadot.

A rendőrség nem tud arról, hogy az utóbbi években komolyabb quadbaleset előfordult volna Vas megyében, de értesüléseink szerint kisebb borulások, horzsolásos sérülések viszonylag gyakran történnek. Ami viszont tény: a quadozás terjed, ha nem is közúton, de különböző terepeken.

A természetvédelmi területeken és nemzeti parkok útjain egyre gyakoribb a quadozás és a krosszmotorozás. A napokban jelentette be a szaktárca, hogy a zöldkommandó szigorúbb fellépésre készül velük szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!