Hírek

2007.10.19. 02:29

Zene utcán, téren

Vasvár - Kéthetes programsorozattal ünnepelte a helyi zeneiskola a zene világnapját. A rendezvény programjait úgy állították össze, hogy abban a populárisabb és a komolyzenei műfaj kedvelői egyaránt találjanak kedvükre valót.

Bajdó Bettina-Vojnovics Viktória

Október harmadikán szerdán este, a programsorozat második állomásaként a Zsivány Zenekar népzenei koncertje szórakoztatta a műfaj szerelmeseit a Zeneiskola nagytermében. Mucza Béla hegedűjének, Papp Róbert brácsájának hangja éppúgy elbűvölte a közönséget, mint Farkas Anikó és Frigy Nikoletta énekhangja. Október nyolcadikán hétfőn délután pedig filmvetítés várta a programok résztvevői a Zeneiskola nagytermében.

A Háry Jánosnak, Kodály daljátékának animációs filmváltozatában az öreg Háry János mesél cimboráinak ifjúkori élményeiről, dicső haditetteiről. Természetesen fantáziájával megszínesíti a történteket. A filmet többek között Jankovics Marcell rajzolta és rendezte.

Október 13-án szombaton pedig kórushangversenyt rendeztek a vasvári plébániatemplomban.

A Szent Kereszt Felmagasztalása plébániatemplom különleges, mondhatni tökéletes helyszínt biztosított a nem mindennapi rendezvénynek. A szombathelyi Erkel kórus, valamint a Vasvár Városi Kórus előadása felejthetetlen élményt nyújtott a résztvevőknek. A műsor végén meglepetésként a két kórus még egy közös dalt is elénekelt. Az Erkel kórus Horváth Rezső, míg a Vasvári Városi Kórus Dévay Géza vezényletével állt a közönség elé.

Szabó Zoltán, a vasvári Zeneiskola igazgatója elmondta, hogy öt esztendeje, 2002 óta, minden évben programsorozatot szerveznek a zenei világnap alkalmából. Bár a világnap csupán egynapos, de néhány órába nem lehet ennyi zenei programot, öszetett kulturális műsorcsomagot belesűríteni, azért szerveződik rendezvénysor az ünnepnap köré. Így Vasváron minden esztendőben más-más programsor várja a zene kedvelőit, e jeles nap alkalmából.

Az igazgató hozzátette: a zene világnapjának ünneplésére először 1975-ben került sor, Jehudi Menuhin kezdeményezésére. A vasvári programok más zeneiskolákkal és énekkarokkal kiegészülve évről évre változatosabbak.

A szervezők arra törekednek, hogy társművészeteket is kapcsoljanak a programsorozathoz - e megfontolásból táplálkozva idén a filmművészet kapcsolódhatott össze a zene világával. Hiszen a zenét talán még könnyebb befogadni, átérezni ha vizuális élménnyel is párosul, társul.

Az igazgató elmondta, a programok között egyik legfontosabbnak az utcazenét tartják, amikor több csoportjuk vonul a város forgalmasabb pontjaira, hogy a zenét népszerűsítse. Ezzel a programmal azt a közönséget is megcélozza a rendezvénysorozat, amely nem tudatosan keresi a zene társaságát , hanem a programok alatt az utcán botlik abba bele.

Emellett minden korosztályt próbálják bevonni mind a fellépők, mind pedig a résztvevők körébe, sőt a zenei irányzatokban is egyre szélesedik a paletta - emelte ki az igazgató. A rendezvény legfőbb célja, a zenebarátok körének bővítése, a zenei műfajok népszerűsítése. Ennek a koncepciónak a részeként a korábbiakban a megye zeneiskolái is bemutatkoztak, ez a kör azonban végére ért, s a következő években a környék zenei csoportjainak, együtteseinek bemutatkozását kísérhetik majd figyelemmel a programok résztvevői.

Bár a cél továbbra is az, hogy a rendezvénysor központja a hegyháti kisváros legyen, a kistérségi szerep erősítése fontos szempont a szervezőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!