Hírek

2007.12.21. 03:27

Felezett adósság

Körmend - Nehéz helyzetbe került volna jó néhány kisebb önkormányzat, ha a nagy - a körmendi - bekeményít. Azonban ott is tudják, hogy szűk az idei büdzsé, és kínlódik az oktatás.

Kozma Gábor

Miután a legfőbb adósokkal sikerült zöld ágra vergődni, újabb csomag került a képviselők asztalára, mégpedig kilenc falu rendezetlen számláival. Tegnap erről is döntöttek a városatyák. Azt a lehetőséget, hogy adminisztratív eszközöket alkalmaznak, elvetették, mert jól látják és értik a kistepülések önkormányzatainak sanyarú helyzetét. Ugyanakkor nem engedhetnek el csak úgy milliókat. Felmerült, hogy a teljes adósságot behajtják, vagyis nem alkalmazzák a korábban bevált mérséklést (ez utóbbi annyit tesz, hogy az adósnak tartozása felét kellett befizetni a megadott határidőre, a többit a város elengedte). Ám sorra jelezték az érintettek, hogy a teljes összeget képtelenek kifizetni. , Katafa polgármestere elmondta, hogy levéllel fordultak a körmendi testülethez és Bebes István városvezetőhöz, hogy alkalmazzák esetükben is a mérséklést. Nem arról van szó, hogy nem akarunk fizetni, hanem arról, hogy egyszerűen nincs pénzünk. Nekünk is tartoznak, ez is nehezíti a dolgunkat. A korábbi, ötmilliós hátralékot már rendeztük, most arra számítunk, hogy a körmendi testület megadja az 50 százalékos mérséklést , hallottuk. Katafa idén 3,7 milliós hátralékba került, míg Harasztifalu 1,1 millió, Nagykölked 2,9 millió, Egyházasrádóc 720 ezer, Csákánydoroszló 371 ezer, Rádóckölked 325 ezer, Ivánc 297 ezer és Hegyháthodász 87 ezer forinttal tartozik. A kilencedik Nádasd 1,1 millióval adós, de ezt vitatja, velük nem is sikerült megegyezni.

Gérnyiné Hajba Erzsébet

Mert végül is engedékenynek bizonyultak a körmendi képviselők, és visszaállították a mérséklés intézményét . Vagyis a hátralék ötven százalékát kötelesek az érintettek kiegyenlíteni a megadott határidőkig (Katafa esetében az új összeg 1,8 millió, a határidő pedig 2007. december 31). Nádasddal még folynak a tárgyalások. A döntés után így kommentált Bebes István polgármester: Sajnálatos tény, hogy a kisebb önkormányzatok nem kapnak olyan normatívát, amely fedezné a törvény által előírt feladataik ellátását. Így az önkormáyzatok rákényszerülnek arra, hogy külön támogatást kérjenek. Korábban alkalmaztuk már a mérséklést, majd a teljes összeg behajtása mellett voltunk. Most megint mérséklünk, de a jövőben erre már nem lesz mód. Idén még alkalmazzák a mérséklést, jövőre viszont már a teljes összeget kérik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!