Hírek

2007.12.21. 03:29

Lesz bioetanol-üzem?

Kőszeg - Sok résztvevővel, nívós prezentációval, okos felszólalásokkal zajlott le szerdán a Kőszegre tervezett bioetanol-üzemről a lakossági fórum. Ahogyan lenni szokott: mellette és ellene is érveltek a kőszegiek. A terv szerint Kőszegen 2009-ben próbaüzem, 2010-től gyártás lesz

Némethy Mária

Akik végighallgatták a fórumot, tapasztalhatták: Kőszeg nem akar fejest ugrani a beruházás engedélyezésébe. Óvatosan, körültekintően döntenek az ügyben még akkor is, ha tudvalévően egyáltalán nincs tele a város kasszája, nagyon jól jönne itt egy üzem adója.

A norvég-magyar vegyesvállalat nevében Racker Béla adatokban bővelkedő, kivetített képekkel, látványtervekkel bőven illusztrált prezentációjából alapadatokat tudhatott meg a lovagteremben szép számban összegyűlt érdeklődő. A cégnek három bioetanol-projektje fut (Kőszeg, Kalocsa, Békéscsaba). A kőszegit 15 hektáros területre, 90 ezer köbméter etanol előállítására tervezik. A gyártás során tekintélyes mennyiségű hő- és elektromos energia termelődik, ezért a távfűtésbe 50 százalékos árcsökkenést érhet el a város, az elektromos áramhoz is olcsóbban juthat, munkahelyek is teremtődnének - ígérte. Ha a magyarországi beruházások logisztikai központja is Kőszegen lesz, akkor újabb 250 munkahely teremtődne. Rögtön a fórum elején kiderült: tévhitek keringenek arról, hogy a bioetanol-gyártáshoz nincs elegendő kukorica az országban. Tény, hogy az idei csapadékszegény évben valóban nem termelődött ekkora mennyiség, viszont az intervenciós raktárak tele vannak. A kőszegi üzem éves működési költségét, a 35 millió eurót magyar gazdák kaphatnák majd. Kiderült még: nagy mennyiségű víz csak az üzem beindításához szükséges, amúgy az üzemnek saját fúrt kútjai lesznek. Racker Béla, aki a város képviselője is, többször elmondta: a tavaly csőd szélén táncoló Kőszegnek, amely az idén a vagyon feléléséből tudta fenntartani magát, pontosan arra a 200-250 millió forintos éves iparűzési adóbevételre van szüksége, amelyet az üzemtől megkaphat, az idegenforgalomból nem. Nem biztos, hogy a bioetanolgyár megépítése jó a városnak, de két év múlva adót fizet - hangsúlyozta Racker Béla.

Volt, aki zsarolásnak nevezte ezt a szembeállítást. Básthy Béla alpolgármester leszögezte: nem mentőöv Kőszegnek az üzem, a városnak vannak más lehetőségei is a pénzügyi problémákból történő kilábalásra.

A hallgatóság sokféle kérdése közül a legtöbb a környezet védelmére koncentrálódott. A kőszegeik féltik tiszta levegőjüket, műemléki városképüket, azt a tájvédelmi körzetet, amelyben élnek. Ezek védelmében felszólalt Bakos György, az Írottkő Natúrparkért Egyesület elnöke, Keszei Balázs gimnáziumi tanár, városi képviselő és Kodolányi László képzőművész. Kodolányi László erősen kifogásolta: nemcsak bioetanol-üzem épülne Kőszegen, hanem egy hőerőmű is, ezért lehet, hogy Kőszeg veszélyesebb helyzetben van, mint Szentgotthárd.

Racker Béla és a megjelent szakértők elmondták: a gyártás során egyharmadban etanol, egyharmadban jól eladható szeszmoslék, egyharmadban ugyancsak jól értékesíthető széndioxid keletkezik. Környezetvédelmi hatástanulmány még nem készült, de a levegőbe állítólag csak vízgőz kerülne. A Kőszegen gyártott etanol Angliába kerül, a felhasználandó kukoricát Vas megyéből és a Kisalföldről vasúton szállítanák Kőszegre. A kukorica tárolására Szombathelyen és Kapuváron van kapacitás.

Többször felmerült: nem a város egyik kapujába, a Horvátzsidányba vezető út közelébe - másrészről viszont a környék szeméttelepe és egy betonkeverő üzem tőszomszédságába - kellene telepíteni a vállalkozást, mert rontja a városképet. Kőszeg rendezési tervében van másutt is alkalmas ipari terület. Az is felmerült: vajon mit szólnak majd az osztrák környezetvédők a határ közeli üzemhez?

Volt kőszegi, aki a kétórás vita végén örömét fejezte ki, mert végre lesz valami Kőszegen . A távhő igazgatója is elmondta: több az előnye, mint a hátránya az üzemnek. Racker Bélától is azt hallottuk: ő Kőszeget szeretné helyzetbe hozni, bár másutt is mód lenne az üzem felépítésére. Ha itt valósul meg, akkor két év múlva próbaüzem, 2010 januárjától gyártás kezdődne Kőszegen. Az biztos, hogy a projekt részeként a képviselők januárban külföldre mennek. Döntés előtt működő bioetanol-üzemet néznek meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!