Hírek

2007.12.05. 03:29

Vita az ingázókról

Burgenland - Kétszázzal emelkedik az ingázóegyezmény keretében Burgenlandban dolgozók száma. Januártól viszont már csak bejelentéssel foglalkoztathatnak Ausztriában házigondozókat.

Erős D. Zoltán

Ausztriában az emelés kapcsán nemrég újabb vita bontakozott ki. Az AK (Foglalkoztatási Kamara), de a Burgenlandban hatalmon lévő Szociáldemokrata Párt (SPÖ) sem ért egyet az ingázókvóta emelésével.

Ugyan az új osztrák szakmunkásrendelet szerint bizonyos hiányszakmák pótlására külföldről is hozhatnak munkaerőt az osztrák vállalatok, ám az ingázóegyezmény ennél tágabb körben teszi lehetővé a külföldiek foglalkoztatását. A kamarai vélekedések szerint elegendő lenne csak az egyes szakmákban jelentkező hiányokat pótolni külföldiekkel.

Álláspontjuk szerint az ingázókvóta emelésével még több olcsó munkaerőt hoznak Burgenlandba, akik csak a helyi munkavállalók kárára terhelik a munkaerőpiacot, és még tovább csökkentik a béreket.

2000 óta a kontingens csaknem háromszorosára emelkedett. Osztrák vélemények szerint ebben jelentős szerepe van a néppárti gazdasági miniszternek, Martin Bartensteinnek.

A gazdasági miniszter keresztülgázol Burgenland mukaerő-piaci érdekein, hangoztatta Christian Illedits, az SPÖ klubelnöke. Véleménye szerint rövidlátó az a politika, mely a bérek csökkenését és a munkaerő-piaci fejlesztések megnehezítését eredményezi. Ebben a helyzetben felelőtlennek tartja a még több és olcsó munkerő tartományba csábítását.

Ezzel ellentétes álláspontot képviselnek az osztrák munkaadók, akik éppen az egyes területeken jelentkező munkaerőhiányra tekintettel szorgalmazzák a külföldi munkavállalók foglalkoztatásának bővítését. Magyarországon ugyanakkor éppen a munkaadók aggódnak amiatt, hogy a jó szakemberek külföldre mennek, s idehaza keletkezik hiány.

Ausztriában sok külföldit érint az is, hogy december végével lejár az az amnesztia, amely a nem hivatalosan foglalkoztatott házigondozók helyzetének rendezésére adtak. Jelenleg Burgenlandban több száz magyar, szlovák és romániai nő dolgozik gondozónőként, havi 700-1000 euróért. Ennek fejében gyakran a hét minden napján 24 órás szolgálatot látnak el. A gondozónők jelentős része nem hivatalosan dolgozik, ezért nincs sem nyugdíj-, sem baleset-, de még betegbiztosításuk sem.

Az osztrák otthon gondozási törvény ez év végéig tolerálja ezt az állapotot, ám 2008. január elsejétől csak bejelentéssel, meghatározott díjazással lehet majd a gondozónőket foglalkoztatni.

Ez pedig azt jelenti, hogy január elsejétől az érintetteknek - a 24 órás gondozásért - havonta minimálisan nettó kétezer eurót kell fizetni. A szóban forgó összeg azonban csak abban az esetben lesz ennyi, ha a szövetség és a tartomány ehhez támogatást ad. Ennek azonban az a feltétele, hogy a gondozottnak nincs 7 ezer eurónál több készpénze. Amíg Burgenlandban a munkavállalók tartanak tőle, addig a munkaadók várják az olcsó kelet-európai munkaerő beáramlását

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!