Hírek

2008.01.30. 03:29

A kultúra lovagja lett

Nagyrákos (van) - Németh Istvánné a Magyar Kultúra Lovagja lett. Parasztasszonyként gazdálkodik, munkásságában és hivatásában tovább viszi a hagyományokat.

Varga Nóra

Németh Istvánné, Eszti gazdálkodik, állatokat tart, emellett polgármester. Intézi Nagyrákos ügyes-bajos dolgait. Mindenre jut ideje, soha nem fárad el. Délután fél háromkor találkoztunk, hogy fél négyre otthon lehessen teheneket, disznókat etetni, majd fejni. Házi készítésű aszalt almakarikákkal kínál meg minket, mint mondja, ez a falusi chips. Édes, kicsit fanyar, ropogós, nagyon finom. Két hétig a kemence mellett aludt, hogy legyen télire az ízletes csemegéből. Eszti parasztasszonynak vallja magát. Nagyrákos és az Őrség hagyományőrzője. Férjével közösen gazdálkodik. Munkássága során tovább viszi a paraszti létet, ápolja és újraéleszti a paraszti kultúrát. A térség történeteinek, legendáinak és anekdotáinak tudója és gyűjtője. Mesemondóként bejárta szinte az egész országot, ízes őrségi tájszólásban adja elő a gyermekeknek és felnőtteknek szóló történeteit. Az őrségi étkek készítésének az őrzője. Az őrségi énekkar alapítója, néprajzi kiállítások szervezője, a tavaly átadott tájház működtetője. Szociografikus írásaiból az érdeklődő sokat megtudhat a térségről. Németh Istvánné örül, hogy ezzel a díjjal végre elismerik azt, hogy valaki tesz a paraszti kultúra megőrzéséért. Próbálja a hagyományokat kifelé közvetíteni, a paraszti lét szépségeit, a falusi emberek kulturáltságát megismertetni az érdeklődőkkel.

- Mélységesen bánt, s mindig kikérem magamnak, ha valakire pejoratív értelemben azt a szót használják, hogy paraszt. A falvak azért maradhattak fenn, mert a falusi emberek művelték a földjüket, a kertjüket, gondozták és szerették az állataikat. Alig él már olyan ember a falvakban, aki állatot tart, tovább viszi őseink kultúráját. Ha egy faluban nincs kakasszó, tehénbőgés, ha nincsenek a kertben gyönyörű virágok, ha nincs megművelve a föld, akkor szinte semmiben sem különbözik a várostól - mondja Németh Istvánné.

Eszti kezdetektől fogva részt vesz a nyitott porták fesztiválján, a látogatóknak megmutatja gazdaságát, gépparkját, megkóstolhatják a messze földön híres rétesét, aszalt gyümölcseit. Álmai között szerepel, hogy bemutathassa az érdeklődőknek, régen mi történt egy parasztcsaládban: hogyan kezdődött a napjuk, mit ettek, hogyan arattak, hogyan fosztottak tollat, egyszóval hogyan éltek. A paraszti lét szépségeit, élményeit, illatait kívánja mindenkivel megismertetni.

A környező települések polgármesterei, vezetői múlt héten vidám ünnepségen köszöntötték Németh Istvánnét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!