Hírek

2008.01.11. 03:29

Bővülő hatáskörök

Celldömölk (br) - Tíz év alatt tizenhárom feladatkört telepítettek az önkormányzatokhoz. Létszámcsökkentések közben kellett megfelelni a feladatoknak, és ki kellett alakítani az ügyfélbarát közigazgatást. A polgármesteri hivatal működéséről a múlt év végén számolt be a város jegyzője a képviselő-testületnek.

Budai Rózsa

A celldömölki polgármesteri hivatal a város vonzáskörébe tartozó 28 település 28 ezer lakosának hivatali dolgait is intézi. Egyre nő az ügyfélforgalom. Az okmányiroda szinte folyamatosan zsúfolt, a körülmények méltatlanok az ügyintézők, az ügyfelek számára. A műemlék együttes, a bencés kolostor minden szépsége, értéke mellett alkalmatlan a polgármesteri hivatal mai feladatainak ellátására, az ügyfélbarát ügyintézés feltételeinek kialakítására. Az épü- let nem bővíthető, a zsúfoltság nő. Az okmányirodában is konfliktusforrás a helyhiány, a gyámhivatali munkát kifejezetten akadályozza, hogy egyetlen irodában kénytelen dolgozni a három ügyintéző. Családi problémák, személyes ügyek (a kötelező diszkréció és adatvédelem megtartásával) nehezen tisztázhatók ilyen körülmények között. Az építésügyi hatósági munka körzeti feladatok ellátását is jelenti, ehhez a munkához, a helyszíni szemlékhez autóra lenne szüksége a hivatalnak.

Fel kell készülnie a celldömölki polgármesteri hivatalnak arra is, hogy a kistérségi feladatokból adódóan egyre több hatáskört fognak a körzetközpont jegyzőségéhez áttelepíteni (iskolai ügyek, szabálysértések stb.). A hivatal csökkenő létszámmal és hiányos technikai felszereltséggel igyekszik megfelelni a feladatoknak. A hivatal informatikai hálózata telítődött. Hálózatfejlesztésre, az el- avult számítógépek folyamatos cseréjére lenne szükség. Korszerűsíteni kellene az iktatórendszert. Hozzáférhetővé tenni a jogtárat, a szövegszerkesztőt, az internetet minden köztisztviselő számára. A körülmények az új városháza megépítése mellett szólnak, azt sürgetik.

A polgármesteri hivatal létszáma ötvenhárom (köztisztviselők és munkavállalók együtt). Egyetemi, főiskolai végzettségű munkatárs 26 van, középfokú végzettséggel alkalmaznak 23 dolgozót, fizikai munkát végeznek négyen. A hivatalvezetők (jegyző, aljegyző, osztályvezetők) bruttó havi átlagbére 310 ezer forint, a felsőfokú végzettségűek kereseti átlaga 181 ezer forint, a középfokúaké 125 ezer forint, a fizikai állományban dolgozóké 90 ezer forint. A celldömölki polgármesteri hivatalban a köztisztviselők bére az országos átlagnak csak 58,6 százaléka (KSH-adat). A köztisztviselői tör-vény alapján a képviselő-testület illetménykiegészítést állapíthat meg (felsőfokú végzettségűeknek az alapillet- mény 30 százalékáig, középfokú végzettségűeknek az alapilletmény 10 százalékáig). Ilyen kiegészítést a celldömölki hivatal munkatársai nem kapnak.

A növekvő feladatok szakszerű ellátásához egy jogász-közgazdász végzettségű szakemberre és egy főépítészre lenne szüksége a hivatalnak. A képviselő-testület foglalkozott a hivatalvezető igényével. Úgy döntött, hogy egy főállású jogász-közgazdászt vehet fel a hivatal, a leendő főépítésszel négyórás, megbízásos munkaviszony létesíthető. (Folytatjuk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!