Hírek

2008.01.09. 03:29

Csak gyerek legyen

Söpte - Nagyvárosok is megirigyelhetnék a falu iskoláját, amelyben 27 alsó tagozatos gyermek tanul. Digitális tábla ugyan még nincs az osztálytermekben, de az igazság az, hogy nem is hiányzik. A kis létszám másik előnye, hogy igazi közösség kovácsolódik az iskola falai között: a gyerekek úszni, színházba, táborozni járnak

Nagy Ildikó

Mert a valóságban mégiscsak itt kezdődik az intelligens iskola: nem hordjuk be a sarat és a latyakot a parkettás osztályterembe, és hangosan köszönünk az előtérbe belépő idegennek. Söptén 27 alsó tagozatos és négy pedagógus lakja be a családias hangulatú, tiszta, jól felszerelt iskolát.

- Álom itt tanítani - mondja Polgárné Nikl Mária igazgatóhelyettes, akinek hat elsőst bíztak a gondjaira. A diákok egy sort töltenek meg a teremben: mögöttük bőven maradt hely a karácsonyfának is. Persze nem ez a legfőbb előnye a kislétszámú osztálynak. Sokkal inkább az, hogy jut elég idő mindenre: a gyengébb képességűek felzárkóztatására és a jó tanulók fejlesztésére. A kis létszám másik előnye, hogy igazi közösség kovácsolódik az iskola falai között: a tornateremben közös testnevelés órákat tartanak, úszni, színházba járnak Szombathelyre, nyaranta a Balatonnál táboroznak.

Táblakrétából három százdarabos doboznyi fogy el egy tanévben, ez azonban a 15 millió forintos működési költségnek egy mindössze négyezer forintos tétele. Az állami támogatás 11 millió forint, az önkormányzat négymillióval járul hozzá a fenntartáshoz, mondja Komláti László polgármester, aki egyben a harmadikosok tanítója is.

És hogy mit kívánnának a söptei pedagógusok, ha megjelenne a jó tündér? Még több gyermeket, hogy még sokáig megmaradhassanak...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!