Hírek

2008.01.25. 03:29

Előremenekülni

Szentgotthárd - Mire számíthatunk az idén? Idegenforgalomról, iskolaügyről, munkahelyteremtésről, továbbá a Rábáról, a tervezett hulladékégetőről fejti ki véleményét érdeklődé- sünkre Viniczay Tibor polgármester.

Szenkovits Péter

Idén elkészül a termálfürdő mellé tervezett szálloda, aminek már olyan hatásainak kell lennie, ami nemcsak abban nyilvánul meg, hogy újabb száz munkahelyet teremt, hanem abban, hogy nemzetközi - európai - utazásszervező cégek is kacsingatnak felénk. Például megállapodásunk van olyan neves, világhírű utazásszervező céggel, amelynek - amennyiben elkészül a hotel, akkor - itt lesz a következő éves katalógusbemutatója. Ez azt jelenti, hogy városunk nevét a világon mindenhová elviszik az idegenforgalmi cégek, és ennek a hatásának érződnie kell. Nagyon szeretném, hogyha a vendéglátással foglalkozó szakemberek után az egyéb szolgáltatásokat nyújtók is éreznék azt, hogy nálunk naponta megfordulnak európai vendégek.

A fürdő nyitása óta húsz-harmincezer vendéget hoztunk ide. Azt mondják a gotthárdiak, nem megy a fürdő. De én azt gondolom, ha a statisztika azt mutatja, hogy harmincezer ember érkezik, akkor az önkormányzat megtette a feladatát, ami az volt az elmúlt öt év- ben, hogy visszahozzuk azt az idegenforgalmat, amit a 90-es évek közepén a bevásárlóturizmus jelentett. Tíz évig senki nem foglalkozott Szentgotthárddal, most már jönnek vissza a vendégek. Nagyon szeretném, hogyha vállalkozó kedvűek lennének a kedves szentgotthárdiak, s mint ahogyan a világon máshol is, felvirágozhatna az a vállalkozó kedv, ami az idegenforgalomra szakosodhat. Munkahelyeket, családi megélhetéseket teremtve.

Jó hír: várhatóan a nyárra realizálódhat, hogy a városba települ egy olyan üzem, amely ötven-nyolcvan hölgy számára teremt munkahelyet 2009-től.

Legfontosabb feladatunk most - dolgozunk a költségvetésen - a város működőképességének a megtartása. Meg fogjuk tudni oldani. Sajnos még mindig kell kellemetlen lépéseket tennünk, viszont most már pozitív változásokat is tudunk előkészíteni; szeretnénk bevezetni a két tannyelvű képzést az iskoláinkban. Az általános iskola elsőéves tagozatától választhatna a szülő, hogy két tannyelvű vagy általános képzésre, illetve sporttagozatra kívánja-e adni a gyermekét. Németül tanulhatnának már, s innentől kezdve a nyolcosztályos gimnáziumot elvégezve akár németül, akár angolul perfekt beszélő gyermekek indulhatnának a felsőfokú képzés és Európa felé. A változás előnyeivel s a részletekkel meg kell ismertetni a szakembereket, a szülőket; meg kell győzni őket. Jelenleg készítjük elő a szakmai hátterét. Amennyiben a képviselő-testület elfogadja a mostani januári ülésen, akkor szeptemberben elindítjuk.

Rába-ügy; nagyon szeretnénk Bugán József alpolgármester úrral, ha sikerülne egy olyan pert indítani az osztrák állammal szemben, melyben a szentgotthárdi önkormányzat és a kistérség Rába menti települései kártérítést kérnének. Régóta mondogattuk, hogy nem fogjuk ennyiben hagyni. Óriási hátrány ért bennünket az elmúlt öt-hat évben, és ezt számokkal mérhetően be tudjuk bizonyítani. Ez rendkívül nagy munka, az alpolgármester úr most készíti elő, és amennyiben olyan stádiumba kerül, mindenképpen szeretnénk a jogi eljárást elindítani.

A tervezett hulladékégetővel kapcsolatban továbbra is folyamatosan figyeljük mind a BEGAS, mind az osztrák és a magyar környezetvédelmi hatóságok honlapjait; mint az ismeretes, az osztrák környezetvé- delmi minisztérium is talált problémákat. Nevezhetjük ezt fordulatnak is; az eddigi BEGAS-állásponthoz képest valóban az. A minisztérium kimondta: igenis káros hatás éri Mogersdorfot és Szentgotthárdot, s ki kell vizsgálni ennek a nagyságát. Nagyon szeretném, hogyha ügyfélként kezelnének bennünket, mert így lényegesen nagyobb lehetőségünk van az engedélyeztetési eljárás lassítására. A BEGAS, s ez elképesztő, magyar területeken nem vizsgálta a leendő káros hatásokat. Mindenképpen azt szeretnénk, hogy ügyfélként legyen betekintési lehetőségünk; panaszt fogunk tenni németül. A magyar szaktárca jelezte, hogy hozzájuk is megérkezett a dokumentáció az osztrák környezetvédelmi minisztériumból. Panaszt kívánunk tenni az eljáró hatóság elfogultságával szemben, hiszen egy burgenlandi hatóság miként engedélyezheti a saját önkormányzata által összegrundolt cégének a saját beruházását. Ennek az elfogultsági ténynek az elfogadását követően to-vább folytatjuk a harcot. Nincs veszítenivalónk. Mindent megteszünk azért, hogy az égető ne ide épüljön!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!