Hírek

2008.01.18. 03:29

Európai álláskereső

EU-körkép - Az Európai Foglalkoztatási Mobilitás Portálján (EURES) tegnap délelőtt 29 országból 1 millió 323 ezer 966 állásajánlat, 304 ezer 077 önéletrajz és 12 ezer 861 regisztrált munkaadó szerepelt.

Erős D. Zoltán

A munkavállalás szabadságának ez az alapelve azonban leginkább az Európai Unió bővítése előtti 15 tagállam polgáraira igaz, miután az újonnan csatlakozott országok, így a magyar munkavállalók számára is néhán több ország továbbra is korlátozza a szabad munkavállalást. Így az uniós csatlakozásunk ellenére továbbra is munkavállalási engedélyre van szükség Ausztriában, Németországban, Franciaországban, Belgiumban, Dániában, de külön feltételeket határoznak meg a magyarok számára a svájciak is.

A tíz új EU-tagállam 2004. május elsejei, majd Románia és Bulgária 2007. január elsejei csatlakozását követően - maximum 7 éves átmeneti időszakra - bizonyos feltételekkel korlátozhatják az újonnan belépő országokból érkező vagy oda tartó személyek szabad munkavállalását.

Az Ausztriában munkát vállalni szándékozó új EU-polgároknak a munkaadó ál-tal igénylendő munkavállalási engedéllyel kell rendelkezniük. Egyéves jogszerű munkaviszonyt követően a munkaerő-piaci szolgálat megállapítja a munkavállalás szabadságát. A munkavállalási szabadság csupán az ország területének végleges elhagyásával szűnik meg. A jelenleg korlátozás alá tartozó területek: mezőgazdasági munka, kőmegmunkálás, fémszerkezet gyártása, építőipar, beleértve a kapcsolódó tevékenységekkel, nyomozási, biztonsági tevékenység, takarítás, tisztítás, humán-egészségügyi szolgáltatás, szociális ellátás elhelyezés nélkül.

A további információk megtalálhatók EURES honlapján, ahol az EGT- tagországok állásajánlatai, a jelentkezők önéletrajzai olvashatók, s tájékozódni lehet a külföldi élet- és munkakörülményekről és számos egyéb szolgáltatásról.

A honlapon tegnap délelőtt több mint 1,3 millió állásajánlat szerepelt. A legtöbbet, csaknem 550 ezret az Egyesült Királyságban regisztrálták, Németországban 230 ezer, s feltűnően sok, több mint 100 ezer volt a betöltetlen állás Csehországban is. Dániában 74 , Franciaországban 56, Ausztriában 36, Finnországban 34 ezer betöltésre váró álláshely volt a honlapon. Az ország nagyságához képest feltűnően alacsony a kínálat Spanyolországból és Olaszországból, Hollandiából pedig mindössze 60 álláshirdetés szerepel az EURES-en.

A portálon közzétett álláshirdetések az EURES-tagoktól és -partnerektől, ezen belül is elsősorban az európai állami foglalkoztatási szolgálatoktól származnak. Ezek a szervezetek korábban csak azoknak az állásoknak a meghirdetésére használták az EURES-t, melyekre a munkáltatók más európai országok munkavállalóit szeretnék felvenni. Az ilyen EURES-állásokat jelző kék zászló arra utal, hogy a munkáltató az adott állásra elsősorban más európai országokból érkező munkavállalókat keres. Az európai munkaerőpiac átláthatóságának javítása érdekében weblapra fokozatosan az európai állami foglalkoztatási szolgálatok által meghirdetett csaknem valamennyi állás felkerül majd. Ezek közül azonban csak a kék zászló jelűre várnak leginkább külföldieket.

Próbaképpen megnéztük, hogy a 36 ezer osztrák aján- lat közül mennyi vonatkozik Burgenlandra. 800-at találtunk, miközben Felső-Ausztriában csaknem 10 ezer volt a kínálat. Megvizsgáltuk azt is, hogy az ausztriai állások közül mennyi a gépjármű-vezetői munkakör. Nos, 235 ilyet találtunk, ám ebből mindössze egy volt burgenlandi, huszonhét stájerországi, de az összes között is csak elvétve akadt olyan, amelyre külföldit kerestek volna. Szlovéniában és Csehországban viszont több olyan munkáltató is volt, amely szívesen foglalkoztatna külföldi sofőröket.

Az álláshirdetések a foglalkozások széles skáláját fedik le. Állandó és szezonális munkalehetőségeket egyaránt kínálnak. Valamennyi álláshirdetés tájékoztatást nyújt arra vonatkozóan, hogy hogyan kell jelentkezni, és kivel kell kapcsolatba lépni. A kapcsolattartó személy lehet az EURES-tanácsadó, aki feldolgozza a jelentkezést, illetve más esetekben a munkáltatóval történő közvetlen kapcsolatfelvételre is lehetőség van. Az Európai Foglalkoztatási Szolgálat naponta frissíti az EURES álláskeresés adatbázist, és az álláshirdetések csak addig maradnak a rendszerben, ameddig érvényesek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!