Hírek

2008.01.28. 03:29

Kerti törpék vége

Sé, Torony, Bucsu - Évekkel ezelőtt, amikor csak e falvakon keresztül haladhattunk Ausztria felé, mindent elöntött a magyar kosárfonott giccs, no meg: a kerti törpék. És vitték is a jószágokat valamerre az unióba. Fogytak azok rendületlenül, ám most már nincs így.

Csermák Zoltán

No jó: a kerti törpe csak szimbólum, de aki gyakran jár erre, látja, nagy a baj.

Névtelenséget kérő egyik bolttulajdonosunk kétségbe- esett. Mondja, nyolcvan százalékkal csökkent a forgalom. Mondom neki: ennyivel vagy ennyire. Aztán mondta, hogy ennyivel, bezárás lesz a vége. Nem tudtam lelket verni belé, mi módom is lett volna rá, amikor ott álldogáltunk a bolt előtt, tán tízpercenként ment el egy autó, és egy sem fékezett vásárlási szándékkal. Egyik sem.

Pedig - mondja kereskedőm -, hajdanán a parkolóban, ahol most is állunk, ezt nem tehettük volna meg. Nem volt hely ugyanis, osztrákokkal volt tele, akik költötték a pénzüket, s de jó, a magyar zsebekbe. Ennek vége. Nézze - mutat körbe emberem -, bal- és jobboldalt is bezárt minden, magam még vagyok, mert nincs alkalmazottam, bért nem kell fizetnem, a család dolgozik. De ott - mutat kicsit odébb -, azokból a szobrokból havonta ha egyet eladnak, sok. Még húzzák egy ideig, de, hogy meddig, azt nem tudom.

Nos, ezen a ponton kerestem meg Joó Imrét, Torony polgármesterét, aki elmondta, hogy valóban visszaesett a település mellett működő kereskedések forgalma, némelyik be is zárt, de ez nem érinti hátrányosan a falut. Iparűzési adótól nem túlságosan esnek el, a valódi értékeket forgalmazó kereskedőkhöz pedig még mindig visszajárnak a bejáratott kuncsaftok. De - mint a polgármester fogalmaz - a vendéglátóhelyek megsínylették az út- és uniós alakításokat, alakulásokat.

Név nélkül ismét: van olyan egység a faluban, amely immár csak időlegesen tart nyitva, és olyan is, amely diákétkeztetésből tartja fenn magát. Persze mindez a falubélieket nem nagyon zavarja. Ők örülnek annak, hogy nem zúgnak át kamionok a fejük felett , sőt! Ezért - mondja a polgármester - települése hovatovább már Szombathely elővárosának számít, ami jól is van. És tényleg, Torony már nem falu, lakópark inkább, előváros, amelyet elkerül a nagy átmenő forgalom, és azt is elvise- li, ha kevesebb kerti törpét vesznek meg az út mentén, ha egyáltalán.

Schengeni történet ez is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!