Hírek

2008.01.09. 03:28

Megújultak a szülőszobák

Szombathely - Befejeződött a Markusovszky kórház szülőszobai részlegének teljes átalakítása. A korszerűen berendezett új szülőszobákban több alternatív szülési módszer közül választhatnak tíz nap múlva a kismamák.

Bajdó Bettina

- Az új egységben hat egyágyas, különálló szülőszobát alakítottunk ki, melyből három nagy alapterületen kínál alternatív szülési lehetőségeket - folytatta a főorvos. - Ezen szülőszobák mindegyike klimatizált, különbö-ző módon berendezett, külön fürdőszobával, WC-vel felszerelt.

A főorvos hozzátette: mindegyik szoba más-más stílusú lett, s más színekkel és bútorokkal tették otthonossá. A legvilágosabb szobába egy nagy kád került, mivel köztudott, hogy a meleg víz csökkenti a fájdalmakat vajúdás közben. A középső szobában bordásfal könnyíti a vajúdást, s egy modern szülőszékké átalakítható szülőágy is a kismamák rendelkezésére áll. A harmadik szülőszobában pedig egy dobogóra helyezett martacon többféle pozícióban (oldalt fekve, négykézláb, guggolásban) is szülhetnek a kismamák. Ezenkívül labdákat is beszereztek, melyek ugyancsak enyhíthetik a vajúdás közbeni fájdalmakat, de lehet zenét hallgatni, sőt akár gyertyák mellett is szülhetnek a nők. Az orvosok más lehetőségektől sem zárkóznak el, folyamatosan várják a kismamák tanácsait, hogyan tehetnénk még otthonosabbá a szülési körülményeket.

- A harmadik emeleten három kisebb helyiséget is kialakítottunk, ahol terheléses vizsgálatokat végeznek majd - közölte dr. Kovács Lajos. - Emellett az újszülöttellátó helyiséget is áthelyeztük, s egy nagyobb, modernebbül berendezett szobában látják majd el az újszülötteket. Újdonság, hogy a nagyobb szobákban is van újszülött-fürdető, így a babák, ha nincs probléma, akkor szülés után az édesanyjuk mellett maradhatnak.

Az osztályon teljesen felújították a szülőszobai részlegen belül elhelyezkedő császárműtőt is, és új műszerekkel (műtőlámpa, infúziós állvány) is felszerelték a klima- tizált helyiséget. Ezenkívül beszereztek kettő, szülőszékké alakítható ágyat, EKG-berendezést, terhes- és újszülöttészlelő monitorokat is.

Dr. Kovács Lajos elmondta azt is, hogy korábban egy helyiségben szültek a nők, s az ágyakat csak függönnyel választották el.

- Ha egyszerre több nő szült a szobában, akkor szó sem lehetett apás szülésről - tette hozzá. - Ezentúl azonban nemcsak a nők párja lehet bent, hanem másik személy, akár dúla - az anyát lelkileg segítő személy - is bejöhet szülés közben. A régi elhelyezés egyáltalán nem volt praktikus, mivel a nők egymást is zavarták szülés közben, a személyzetnek viszont egyszerűbb volt, mivel egy helyen felügyelhették a szülések menetét. A következő feladatunk a személyzet megerősítése lesz, mivel, ha ezentúl többen szülnek, akkor a szülésznőknek, ápolóknak, orvosoknak több szobában is helyt kell állniuk.

A tömbben nemrég fejeződött be a korábbi terhespatológiai részleg korszerűsítése is. A második emeleten kialakítottak két magánszobát, melyben a kismamák - térítés ellenében - a társukkal, családjukkal és újszülötteikkel együtt tölthetik az első napokat. Itt is a kismama választja ki, hogyan és kinek a segítségével hozza világra gyermekét. A másodikon tíz egynapos ágyat is létrehoztak, ezt azok vehetik majd igénybe, akik nőgyógyászati műtétes vagy egynapos ellátásban részesülnek. Ezen a szinten kapott helyet az anyaszállás is, mivel a szakrendelőből szeretnénk a kórház földszintjére beköltöztetni a szakrendeléseket, ambulanciákat.

A szülőszobai részleg átadási ünnepsége csütörtök délután lesz, ám arra a teljes berendezés még nem lesz ott, mivel az eszközök, bútorok jelentős része a második emeleten még használatban van. A megnyitó után helyükre kerülnek a bútorok, eszközök, majd takarítás és fertőtlenítés veszi kezdetét. A tervek szerint tíz nap múlva már itt szülhetnek a kismamák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!