Hírek

2008.01.03. 03:28

Odaát is habzik a Lapincs

Szentgotthárd (szp) - A Pro Natura St.Gotthard (Pronas) Civil Összefogás kíváncsi volt arra, hogy a Lapincson odaát is tapasztalható-e habzás.

Szenkovits Péter

A part szélén szintén láthatók voltak a sárgás-barnás színűre fagyott kisebb-nagyobb jégdarabok. Az elszíneződést nem a levegőben lévő por alakú szennyeződés (például fűtésből származó hamu) okozhatja, mivel ennek nyoma a többnapos hórétegen nem tapasztalható. Feltűnő továbbá, hogy az elszíneződés a folyó belseje felé erősebb, kifelé már enyhébb. Így nagy valószínűséggel a folyóban lévő szennyezőanyagok okozzák az elszíneződést, amelyek a belső, erősebb sodrásban intenzívebben csapódnak ki.

Hogy mik lehetnek ezek a szennyezőanyagok, azt nem tudjuk, csak alapos vizsgálatokkal lehetne kideríteni , vélekedett Woki Zoltán. A Pronas ezt kérte az osztrák és a magyar vízügyi hatóságoktól, és szükség esetén közreműködését is felajánlotta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!