Hírek

2008.01.25. 03:27

Tervek és célok

Őriszentpéter - A jelenlegi képviselő-testület lassan másfél éve irányítja az Őrség fővárosát. Őr Zoltán polgármester értékelte a tavalyi évet, valamint a tervekről, célokról és sikerekről beszélt. A pályázati eredményekről is beszámolt.

Varga Nóra

Őr Zoltán elmondta, hogy tavaly az önkormányzat pályázatot nyújtott be a polgármesteri hivatal felújítására. E program során kicserélték a nyílászárókat, valamint az erkélykorlátok is megújultak. Az Őrállók útja elnevezésű pályázatot Őriszentpéter Kercaszomorral, Hodossal, Szalafővel és az Őrségi Nemzeti Parkkal közösen nyújtotta be. Őriszentpéteren megújult a középkori téglaégető, 207 méteres gyalogutat alakítottak ki, és pihenőpadokat helyeztek el. A parkerdő esőbeállója is megújult.

A polgármesteri hivatal további felújítására az önkormányzat CÉDE-pályázatot nyújtott be 20 millió forintos összegben. Az Égésszer csapadékvíz-elvezetésére szintén pályázott a város, de mindkettőt elutasították. Pályáztak még a temetőkerítés megépítésére is, amely négymillió forintból készült el. Már szükség volt erre a beruházásra, mert az ÁNTSZ kötelezővé tette a kerítésépítést, emellett a vadállomány is nagy károkat okozott a sírkertben.

A polgármester kiemelte, hogy a 2006. évi költségvetés pénzügyi gondok nélkül zárult. A 2007. évi költségvetést 40 millió forint hiánnyal fogadták el a képviselők. Az önhibáján kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatok támogatására benyújtott pályázat alapján jelenleg nincsenek pénzügyi gondok Őriszentpéteren. A 2008-as költségvetési koncepciót 39 millió forintos hiánnyal fogadták el.

A régmúlt és a közelmúlt problémái miatt nem rózsás az önkormányzat anyagi helyzete. 2006-ban az Állami Számvevőszék vizsgálatot végzett, amelynek során 32,7 millió forint visszafizetési kötelezettséget állapított meg a szennyvízberuházás III. üteméből adódóan. A tényleges visszafizetési kötelezettség a büntetőkamatokkal együtt jelenleg 46,5 millió forint. A polgármester kiemelte, hogy most következik az az időszak, amikor Őriszentpéter a városi státus hasznát is élvezhetné. Két olyan regionális operatív program is van, ahová pályázatot lehetne benyújtani. Ha nem sikerül kezelni a 46,5 millió forintos visszafizetési kötelezettséget, akkor megkérdőjeleződik a pályázati lehetőség is.

A Kisléptékű pontszerű kisvárosi fejlesztések kategóriájában, valamint a Városközpontok funkcióbővítő megújítására kiírt pályázatokon szeretne indulni Őriszentpéter a jövőben. A városközpont kialakítása során a Sárgaház, a művelődési ház, az Őrségi Fogadó felújítása is megvalósulhatna. Elkészülhetne a járda a temetőig, megépíthetnék a játszóteret, megtörténhetne a parki sétány kialakítása, a zöldterületek megújítása, a közterületek rendbetétele. Továbbá a jövőben szükség lenne nyilvános illemhely és egy piactér kialakítására is.

A Kisléptékű pontszerű kisvárosok fejlesztési kategóriájában a polgármesteri hivatal felújítása valósulhatna meg a jövőben. Nincs méltó helye az építéshatóságnak, és egyelőre nincs irattár sem Őriszentpéteren. A település központjában lévő épület több funkció ellátására is alkalmas lehetne. A polgármesteri hivatal tetejének és külső homlokzatának rendbetétele is megvalósulhatna a pályázati forrásból. Az egészségügyi alapszolgáltatások fejleszté-se kategóriában lehetőség lenne a védőnőknek az előírásoknak megfelelő hely kialakítására, és az őrségi orvosi ügyelet elhelyezésére - mondta Őr Zoltán.

2007-ben 11 önkormányzat részvételével létrejött a Körzeti Általános Iskola Intézményfenntartó Társulási Tanácsa. A bajánsenyei iskola tagintézményként műkö-dik tovább. A felső tagozatosok Őriszentpéterre járnak iskolába, az alsó tagozat tagintézményként maradt Baján- senyén.

Az önkormányzat csatlakozott a Zalalövői Szociális Alapszolgáltatási Központhoz. Beindult a házi segítségnyújtás, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, valamint ezen keretek között működik a Gyermekjóléti Szolgáltatás és a családsegítés is.

Több sikerben is volt része az Őrségnek az elmúlt évben. 2007-ben az őriszentpéteri kistérség vezeti a felsőoktatási mutatókat, arányaiban tekintve itt a legjobb a felsőoktatásba felvettek száma. Ez is azt mutatja, hogy a helyi általános iskola megfelelő színvonalú oktatómunkát folytat. Az Őrség, illetve Őriszentpéter nyerte el a VI. Európai Turisztikai Fórumon az EDEN-díjat, amely azt jelenti, hogy a térséget Európa tíz kiváló turisztikai színhelye közé választották be. A Természetes Őrség pályaművel sikerült ezt a szép eredményt elérni. Az elismerés új turisztikai és marketinglehetőségeket jelent az Őrségnek - mondta a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!