Hírek

2008.01.11. 03:28

Varázslatos körutazás

Vasvár - India, Nepál és Tibet varázslatos világában barangolhattak mindazok, akik az elmúlt hétvégén ellátogattak Fábián Tamás a Titok-kamráktól a jégtrónusokig című előadására. A JATE tudományos munkatársa vetített képekkel, színes úti beszámolóval hozta közelebb a hallgatósághoz e távoli világot.

Bajdó Bettina-Vojnovics Viktória

A közönség jól tudta mire számíthat - ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a kisváros könyvtára megtelt érdeklődőkkel. Majd elindult a diavetítés és a történetek. Történetek az útról, a távoli kultúrákról, a csak kevesek által felfedezett vidékekről, vallásról, épített és természeti csodákról. Nyüzsgő városok és európai szemmel hihetetlen életmódok elevenedtek meg. Bebarangolhattuk a teatermő vidékek ültetvényeit, a mellettük elengedhetetlennek tűnő teaüzemeket, teaházakat. Láthattuk a dardzsilingi városi forgatag árusait, egyik oldalról az árubőséget, míg másfelől az itt élők rendkívül nehéz életét. Fotókon csodálhattuk meg a nálunk szinte csak üvegházban látható növényeket, különleges virágokat, valamint a sokszínű imazászlókat. Még Kőrösi Csoma Sándor sírját is felkereshettük az előadás keretében. Fábián Tamás két barátjával, Fülöp Dáviddal és Varga Imrével indult el a nem éppen kis vállalkozásnak számító útra. Amellett, hogy ismeretlen nyelvű, szigorú vallási és kulturális hagyományokkal rendelkező, és azok tiszteletét elváró országokat kerestek fel, még az embert próbáló szintkülönbséggel is meg kellett küzdeniük. A csapat ugyanis nem hagyta ki a Himalája felkeresését, ahol nem a legmagasabb csúcsokra, csak a szintén nem kis teljesítménynek minősülő 5500 méter körüli magasságok elérésére vállalkoztak. Egyben a hallgatóság egyetértett: a kilátópontokról készített tájképek láttán - melyekről csak szuperlatívuszokban lehetne beszámolni - megérte a fáradozást. A többnapos gyalogtúrákkal és szervezett utakkal tarkított program a csapat számára sok tanulsággal járt. Megtudhattuk, hogy tökéletesen megfér egymás mellett az ősi bon és hindu vallás az Indiából származó, majd önálló fejlődési pályára álló buddhizmussal. A lámakolostorok különleges épületei mellett az imazászlók is sok fotón feltűntek. A színes, szél lengette kis zászlócskák hivatása, hogy tulajdonosuk, elhelyezőjük helyett imádkozzanak. A társaság épp a három hónapos monszun időszak előtt érkezett meg a vidékre. Az itteni éghajlatról ugyanis tudni kell, hogy a csapadék jelentős hányada a monszun időszak alatt hullik. A szegényes társadalmi viszonyokkal ellentétben, a természet rendkívüli bujaságról tesz tanúságot: szinte folytonos a virágzás. A fotók sorában feltűnik a különleges Gangesz síkság, majd a cukornádpréselés technikáját követően a nepáli határátkelő, s az ottani királyvárosok pagodaszerű épületeit is megcsodálhatta a közönség.

A triciklis határforgalmat a hegyi régiókban a teherhordók váltják fel. Kiépített utak nem lévén ugyanis az emberek hordják fel a magasabban fekvő vidékekre a szükséges termékeket. A teherhordók hatvan-nyolcvan kilogramm terhet is cipelnek akár napokon keresztül. Velük haladva képzeletben egyre közelebb jutunk a világ legmagasabb pontjához.

Arcok is megjelennek, és családok, miközben bizonyára sokakban megfogalmazódik a gondolat és a vágy e távoli vidékek felkeresése után.

A színes képek lepörögnek, kérdések záporoznak, az előadó pedig megígéri: a következő, idén esedékes útjáról, jövő januárban ismét beszámol.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!