Hírek

2008.03.07. 03:28

Panelpályázatok házfelújításokra

Körmend (kor) - Panelpályázatot írtak ki nemrég az iparosított technológiával épült lakóépületek energiamegtakarítását célzó felújításokra. Ez a várost is érinti.

Kozma Gábor

A társasházak önállóan is adhatnak be pályázatot, ebben az esetben a fennmaradó kétharmad részt kell vállalni a lakóközösségnek. A képviselő-testület döntése értelmében az önkormányzat is támogatja a felújításokat. A város költségvetésében céltartalékként 30 millió forint szerepel erre a célra. Ez, előzetes tervezői egyeztetések alapján, 5-6 lépcsőház korszerűsítésére elegendő. Előzetes társasházi jelzések alapján ennél többen kívánnak élni a pályázati lehetőséggel. Így a képviselők olyan határozatot hoztak, mely szerint a bekerülési költség egyharmadának átvállalására írnak ki pályázatot (maximum 500 ezer forint lakásonként). Ugyanakkor fenntartják a jogot, hogy a beérkező pályázók száma és tartalma ismeretében az átvállalás mértékét csökkentsék. Utóbbi esetben, az önkormányzat felhívására nyilatkozni kell a pályázónak, hogy a csökkentett támogatás esetében is fenntartják-e pályázatukat. Amennyiben tehát egy társasház az állami és az önkormányzati támogatást is igénybe kívánja venni, abban az esetben két lépcsőben kell pályáznia.

Korábban elterjedtek olyan hírek, miszerint a panelek élettartama csupán ötven év. Ami azt jelentené, hogy a legnagyobb építkezések, pontosabban fogalmazva: házgyári összeszerelések idején, a hatvanas-hetvenes években elkészült, több tízezernyi panel-otthon mára teljesen amortizálódna. A szerkezeti vizsgálatok azonban azt erősítették meg, hogy a vártnál jobb állapotban vannak ezek a lakások. Most a legtöbb szakértő 90-110 évre teszi a panelek élettartamát. Ezért is írták ki a felújításra szóló pályázatokat. Még egy érdekesség, ha nem is körmendi sajátosság. A panel-program a kádári szocializmus zászlóshajója volt, elsőszámú politikai ügyként kezelték. A sajtó győzelmi jelentéseket adott közre a panel-frontról, kiváltképp a szovjet technológiával felhúzott házgyárakról. A vasi, közte a körmendi piacot leginkább a milliós kapacitású veszprémi házgyár látta el. Itt évente több tízezer panelt szereltek össze és szállították a helyszínre.

A panelprogramnak köszönhetően a hetvenes évek közepére jelentősen javultak a lakáshoz jutás esélyei az egész országban. Nőtt a komfortfokozat is, hiszen akik panelbe költözhettek, azok többnyire fürdőszobanélküli, vaskályhás albérletekből érkeztek. Mindez stabilizálta a rendszert is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!