Hírek

2008.04.11. 02:27

A közbiztonságot ők is szavatolják

Répcelak (VN) - Kiemelkedően jónak mondható a város közbiztonsága, s ez köszönhető a település polgárőreinek is. A civil egyesület tagjai - hölgy vezetővel az élen - nagy hangsúlyt fektetnek a közterületi bűnmegelőzésre.

Vas Népe

A városkában 1991 óta működő Polgárőr Egyesület vezetője Könczölné Bernáth Ilona. Nem megszokott dolog, hogy hölgy áll egy közbiztonságra ügyelő társaság élén, ám Könczölné azt mondja, nincs ebben semmi különös. Ő maga hosszú ideje tagja az egyesületnek, három esztendeje pedig a társai bizalmából elnöke is a jelenleg ötvenhat aktív és négy tiszteletbeli (idős) tagot számláló szervezetnek. Mondhatnánk, hogy megörökölte a vezetői posztot - hiszen az édesapja, Bernáth Sándor halálával megüresedő széket foglalhatta el -, ám ez semmiképpen nem fedné a valóságot. Az asszony a ténykedésével érdemelte ki, hogy a zömmel férfiak alkotta csapat - nyolc hölgy azért akad a helyi polgár-őrök között - a vezetőjévé válassza. Könczölné Bernáth Ilona tagja a szervezet megyei elnökségének, valamint a gyermek, ifjúsági, szociális és nőbizottság elnöki pozícióját is betölti.

Az elnök azt mondja, a helyi polgárőrség a munkájával segíteni kívánja a megyei bűnmegelőzési program végrehajtását, s továbbra is azon vannak, hogy ne szenvedjen csorbát a település közbiztonsága. A lakásbetörések meg-előzése érdekében a polgár-őrök szolgálaton kívül is figyelnek az ismeretlenekre, ha gyanús viselkedést és tevékenységet észlelnek, jelentik a legközelebbi - akár szolgálaton kívüli - rendőrnek. A polgárőrök szolgálati ideje átlagosan heti harminc óra. Rendszeresen ellenőrzik a közintézmények környékét, a vízparti pihenő- és horgászhelyeket, a temető környékét, a várost átszelő 86-os főút ki- és belépő pontjait. Az üdülési szezon kezdetétől hétvégente a nicki műgát és üdülőtelep környékén is felbukkannak az egyenruhások. A városi rendezvényeken, egyházi eseményeken is igénybe veszik a segítségüket, akár forgalom-irányításra, parkoló gépkocsik őrzésére, vagy éppen demonstráció biztosítására.

Könczölné hangsúlyozza, az utánpótlás nevelésére is gondot fordítanak: polgárőr szakkör működik a városi általános iskolában, 6-7. osztályosok számára. Szeretnék elérni, hogy ne csak a szakkörösök, hanem minél több diák kapcsolódjék be a polgárőrség munkájába. A pedagógusokat a jövőben összekötő szerepre kívánják felkérni.

A lakosság bűnmegelőzésben való részvételét pedig a SZEM - Szomszédok Egymásért Mozgalom - segíti elő. Igaz, ez nem látványos tevékenység, ám hasznos, hiszen növeli az emberek egymás iránti felelősségérzetét és biztonságtudatát. A polgárőrök rendszeresen ellenőrzik a közintézmények környékét, az üdülési szezon kezdetétől a nicki műgátnál is gyakran felbukkannak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!