Hírek

2008.04.02. 02:29

A magyar lakosság fele függő

Szombathely - Egyre több fiatal fogyaszt alkoholt, sokan már az általános iskolában kipróbálják a drogot. A szenvedélybetegségek hatása: szétesett családok, visszafordíthatatlan egészségkárosodás. Kábítószerügyi Egyeztető Fórumot tartottak tegnap a városházán.

Varga Nóra

Nap mint nap szembesülünk a különféle káros szenvedélyek okozta problémákkal, betegségekkel tágabb és szűkebb környezetünkben. A világban hat másodpercenként veszti életét egy ember dohányzás következtében. Hazánk lakosságának több mint fele rabja az alkoholnak, a nikotinnak és vagy a kábítószereknek. Mintegy 1,5 millió alkoholista, 3,5 millió dohányos és 100 ezer drogos él közöttünk. Ezekkel a számokkal listavezetők vagyunk Európában.

Személyes tragédiák, jól induló életpályák megbicsaklása jellemzi a tudatmódosítókat, valamint az élvezeti cikkeket mértéktelenül fogyasztók életútját. Szétesett családok, munkahelyi problémák, visszafordíthatatlan egészségkárosodás - ezek mind a káros szenvedélyek tragédiához vezető hatásai. Az örömtelinek tűnő bódulat, az alkohol által serkentett jókedv beláthatatlan következmények forrása lehet.

Néhány évtizeddel ezelőtt a tizenévesek körében még a kávéfogyasztás is kuriózumnak számított, csupán néhány fiatal cigarettázott és fogyasztott alkoholt. Ma viszont egy-egy oktatási intézményhez (általános iskolákhoz is!) közeli parkban vagy téren csikkszőnyeg, üres üvegek és injekciós tűk jelzik, már a tizenévesek körében is hódít a dohányzás, az alkohol és a drog.

A szakemberek egyöntetű véleménye, hazánkban jelen van a drogprobléma, nem is kicsit, de ez az állapot még kezelhető. Arról csak becsült adatok vannak, hogy hányan fogyasztanak valamilyen pszichoaktív anyagot. Több mint tízezer droggfüggő él Magyarországon, ebben benne van a marihuánafüggő, a heroinista, a kokainista és az amfetaminfüggő is.

Péntek, szombat bulinap, mintegy 320 ezren drogoznak egy átlagos hétvégi napon hazánkban. Ebből 250 ezren csak marihuánát szívnak. Az utóbbi években az intravénás felhasználók száma valamelyest csökkent. Elmondható, hogy a 18. életévüket betöltők 55-60 százaléka egyszer már kipróbált valamilyen drogot.

A Szombathelyi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum a kábítószer-ellenes tevékenységben részt vevő helyi intézményekkel, szervezetekkel, valamint a Nemzeti Drogmegelőzési Intézettel együttműködve kidolgozta a 2008-ra vonatkozó cselekvési tervét. A szombathelyi KEF kiemelt célként tűzte ki a probléma komplex megközelítését, a megcélzott korosztály különválasztását és a megkezdett feladatok folytatását. Fontos teendőjük az utcán lévő, csellengő fiatalok elérése, valamint a már meglévő közösségi terek további támogatása. A középiskolás korosztály a prevenció során leginkább a kortárs segítőkkel szólítható meg. A KEF célja, hogy minden középiskolában legyen néhány aktív kortárssegítő, aki saját iskolájában vagy más intézményekben prevenciós témájú beszélgetéseket kezdeményez. A különböző intézmények, szervezetek által képzett kortárssegítők közötti megfelelő kommunikáció elősegítése is be- került a stratégiába. A KEF ugyancsak feladatának tekinti a már kialakult diákönkormányzati közösség megcélzását. Fontos, hogy a KEF együttműködjön a szombathelyi civil szervezetekkel. Tervezik a Szombathelyi Füveskönyv újbóli kiadását, a füzet tartalmazza azokat a helyeket, amelyeket egy fiatalnak érdemes megismernie és felkeresnie.Egyre több fiatal rabja az alkoholnak, a kábítószernek és

a nikotinnak, ezért fontos a prevenció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!