Hírek

2008.04.26. 02:28

A megye jogászainak tizenötödik seregszemléje

Szombathely (ser) - Az igazságszolgáltatás aktuális kérdései, valamint gazdasági joggal összefüggő témák voltak terítéken a 15. Vasi Jogásznapon tegnap.

Simon Erzsébet

Az Európai Unió 2001-ben született Fehér Könyve szerint hazánk vállalása, hogy 2010-re a felére csökkenjen nálunk a halálos balesetek száma. Tartható-e ez a jelenlegi szabályrendszer keretei között? A legfőbb ügyész szkeptikus az arányt illetően, úgy véli, ez legföljebb 30 százalék lesz. Bár a balesetek számát csökkentendő sokrétű rendőri cselekvéssorozat indult, az agresszív, türelmetlen, kulturálatlan közlekedési morál javítása komoly kihívás az országnak. Draskovits Tibor szerint elkeserítő, s oksági magyarázatát sem tudta adni, hogy míg tavaly Ausztriában 450-en haltak meg az utakon, nálunk 1300 halálos közlekedési baleset történt. Ám a május elsején életbe lépő új közlekedési jogszabályoknak máris érezhető a pozitívuma: tegnapig 105-tel kevesebben haltak meg az utakon, mint egy éve.

A hat év alatt mintegy harmincötszörösére nőtt szabálysértési ügyekről szólva a miniszter azt mondta: a magyar szabálysértési jog ellehetetlenülés közeli állapotban van. A reform elkerülhetetlen; az ő elgondolása például a fizetési hajlandóság fokozására egyebek mellett az internetes szégyenlista és az államtól járó szociális juttatások megvonása a renitens személytől.

A még számos kérdést felvető jogi fórumot délután előadások követték: neves egyetemi tanárok boncolgatták a gazdaság és a jog összefüggéseit. Internetes szégyenlistán a szabálysértési bírságot meg nem fizető elkövetők

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!