Hírek

2008.04.23. 02:29

A tisztább utakért

Megyei körkép - Vas megyében tegnap a Föld napja alkalmából a Magyar Közút Kht. szervezésében civil szervezetek, iskolások és az önkormányzatok dolgozói szedték a szemetet.

Varga Nóra

Vas megyében a hétvégén 120 településen gyűjtöttek hulladékot a polgárőrök, civil szervezetek tagjai, a lakosság és az önkormányzatok dolgozói. Már akkor rengeteg szeméttől szabadították meg a közterületeket. A Magyar Közút Kht. kezdeményezésére tegnap a természet tisztán tartásáért tenni akarók a közutak mentén gyűjtötték a hulladékot.

Szombathelyen a 86-os főút elkerülő szakaszán az egyik nagyáruház mentén a közút munkatársai takarítottak tegnap délelőtt. Ezen a szakaszon óriási az átmenő forgalom, rengeteg kamion jár erre, a sofőrök egy része laza mozdulattal, menet közben az árokba szórja a felesleges hulladékot. Rengeteg olyan kozervdobozt, üdítőspalackot is találtak, amelyeken külföldi felirat olvasható. Legelképesztőbb dolgokkal találkoztak a szemétszedők megyeszerte, használt szárnyasbetét, zsákba csomagolt malactetem, csirke, szarvas, illetve őz nyúzott bőrét egyaránt találtak a közutak mentén. Nem ritka az árkokban a rossz mosógép vagy hűtő látványa sem. Pedig a szombathelyi hulladékudvarban ezek ingyenesen leadhatók.

Mészáros Béla, a Magyar Közút Kht. Vas Megyei Igazgatóságának környezetvédelmi előadója elmondta, hogy a közút munkatársai év közben folyamatosan takarítják az utak menti árkokat, de arra nincsen kapacitásuk, hogy az illegálisan felhalmozott szemetet állandóan begyűjtsék. Vas megyéből rengetegen jelezték, hogy részt vesznek a tavaszi nagytakarításban, közel 11 ezren szedték a szemetet 65 település útjai mentén. A közút mindenkinek biztosított gumikesztyűt, láthatósági mellényt és természetesen zsákokat. A nap végére az összefogásnak köszönhetően mintegy ötven tonna hulladéktól sikerült megszabadítani Vas megyét. A közös tavaszi nagytakarítással a lakosság óriási lépést tett a tisztább környezetért. Mindnyájunk felelőssége, milyen környezetben élünk, és milyen környezetet örökölnek tőlünk utódaink.A közút munkatársai, a civil szervezetek, az iskolások és az önkormányzatok tagjai ötven tonna szeméttől szabadították meg a megyét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!