Hírek

2008.04.08. 02:28

Erdei feketevágás

Megyei körkép (ni) - Ezer kilométer, harminchat ellenőrzés, négy eljárás, 400 ezer forint bírság: ez a Tölgyfaág akció mérlege. Az erdészeti hatóság szakemberei illegális fakitermelőkre vadásztak .

Nagy Ildikó

- Ezeket a kéréseket az Erdészeti Igazgatóság (ismertebb nevén az Erdőfelügyelőség) a lehetőségeihez mérten figyelembe veszi - mondja Kelemen Géza osztályvezető. Hozzáteszi azt is, hogy az igazgatóság elsősorban közös kincsünk, az erdők megtartása, megóvása érdekében tevékenykedik, így mindenkit - az előbb említett természetjárókat is - partnernek tekint.

- Az engedélyezett fakitermeléseket rendszeresen felkeressük, és a munkák szakszerűségét is vizsgáljuk - mondja Kelemen Géza, aki egyúttal arra is figyelmeztet, hogy az erdőtulajdonosok alkotmányban rögzített jogai és a szintén jogos társadalmi érdekek közötti egyensúly igencsak kényes kérdés.

Ennek jegyében a múlt héten - előre be nem jelentett időpontban - a Tölgyfaág elnevezésű országos akcióhoz csatlakozva a vasi erdőfelügyelők több helyen vizsgálták a kitermelés szakszerűségét. Ezúttal azonban hangsúlyozottan a be nem jelentett, ám a terepen felfedezett favágásokat, az erdei termékek szállítását vizsgálták, illetve a fakitermeléshez szükséges iratokat ellenőrizték.

Na és hol zúgott a motorfűrész? Az igazgatóság szakemberei - Győr-Moson-Sopron és Vas megye több pontján - mintegy 400 hektár erdőt jártak be, csaknem ezer kilométernyi utat megtéve. A bejárt területen aznap 36 helyszínen folyt fakitermelés. A munkát végzőktől mindenütt elkérték az engedélyeket. Az eredmény: négy esetben, 26 köbméter faanyag tekintetében kellett engedély nélküli fakitermelés miatt eljárniuk. Ezek azonban nem minősültek lopásnak, mivel a tulajdonosok végezték a fakitermelést, ám az ehhez szükséges engedélyt nem tudták bemutatni. Az ellenőrzés során kiszabott bírság összege 400 ezer forinthoz közelít. Az ellenőrzési akció eredményét jónak értékelik a szakemberek, hiszen a bejárt terület nagyságához viszonyítva a szabálytalanságok aránya viszonylag alacsony volt.

Tavaly csupán néhány falopásról szerzett tudomást az Erdőfelügyelőség. Akkor összesen 250 köbméter faanyagot loptak el. Az engedély nélkül végzett, ám felderített fakitermelés 2007-ben 230 köbmétert tett ki: a felelősöket összesen 1 millió 200 ezer forintra bírságolta a felügyelőség. Kelemen Géza szerint ez a két megye erdőállományának nagyságát tekintve jelentéktelen mennyiségnek számít, még ha helyileg komoly problémát okoz is.

A fa általában a már kivágott, elszállítás előtt álló rakásból tűnik el. Jellemző az is, hogy a kisebb volumenű, ám folyamatos falopás nem jut a hatóságok tudomására, a tettest ugyanis később már szinte lehetetlen felderíteni.

Az osztályvezető hangsúlyozza azt is, hogy a múlt heti akció ellenére az erdészeti hatóság célja nem a szankcionálás, hanem az erdők megóvása, az erdőgazdálkodás segítése, a tájékoztatás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!