Hírek

2008.04.11. 02:29

Körjegyzőségben

Celldömölk (br) - Minden amellett szól, hogy a falvak körjegyzőséget alakítsanak. Néhány község nehezen jut egyetértésre legközelebbi szomszédjával, ezért a város, a térségi központ támogatását keresi. Így került a testületi ülés elé március végén Kemenesmihályfa kérelme.

Budai Rózsa

A kemenesmihályfai polgármester, Cseledi Jenő a celldömölki jegyzővel folytatott egyeztető tárgyalásokból tudhatta, hogy a város nem fogadja szívesen a tőle mindössze négy kilométerre fekvő község csatlakozási igényét. Ezért mire március végén a celldömölki testület tárgyalni kezdte a körjegyzőség bővítésére vonatkozó kérelmet, Kemenesmihályfa önkormányzata már más elképzelésekkel is rendelkezett: a szomszéd községek vezetőivel tárgyalt.

Maradjunk még a celldömölki csatlakozási kérelemnél. Baranyai Attiláné dr. ismertette a merseváti körjegyzőségben szerzett közigazgatási tapasztalatokat. A tör- vény az első csatlakozást támogatja igazán, Mersevát feladatainak ellátásáért 4,4 millió forintot kapott a város. További községért már csak 1,4 milliót utalna a költségvetés. Mersevát a normatíván felül évente 3,7 millió forintot fizet a körjegyzőségért Celldömölknek, és gondoskodik a merseváti hivatal fenntartásáról. Cserében Celldömölkről hetente egyszer a pénzügyi, hetente kétszer igazgatási ügyintéző fogadja a faluban az ügyfeleket. Kemenesmihályfa csatlakozása 1,4 milliós normatív támogatást hozna a körjegyzőségnek, a községtől még 7,8 milliót vár a működéshez a körjegyzőség. Jogi akadálya nincs Mihályfa csatlakozásának. A merseváti ügyfélfogadáshoz hasonlót ki lehetne alakítani, ha a mihályfai önkormányzat ezt nagyon akarja.

Szót kért az ülésen Cseledi Jenő, azt mondta, az önkormányzat elfogadja a celldömölki szempontokat. Munkatársai megtartása mellett érvelt: jelenlegi pénzügyi, igazgatási előadói képzettek, gyakorlottak, továbbra is el tudják látni a feladatokat. A hivatalsegédnek pedig nem a körjegyzőség, hanem a mihályfai polgármester lenne a munkáltatója (bére nem terhelné a körjegyzőséget). A csatlakozási szándékot fenntartotta, a tárgyalások folytatását kérte.

A tárgyalások folytatása elől nem zárkózott el a celldömölki városvezetés, a határozati javaslat B. pontja ezt tartalmazta. De a szavazás előtt még kapott egy jelzés értékű emlékeztetőt a kemenesmihályfai polgármester: megegyezést mutattak, amikor az olajtartályos cég iparűzési adóján való osztozásról volt szó. Szóban beleegyeztek, hogy fele-fele, aztán mégis ragaszkodtak a 90 százalékos részesedéshez. A szavazás csak a tárgyalás folytatását erősítette meg.

Nem valószínű, hogy Celldömölk bővíteni fogja a körjegyzőséget, nehéz más következtetésre jutni a hallottakból. Világos a helyzet a mihályfai képviselők számára is. Április első napjaiban levélben fordultak a szomszédos Ostffyasszonyfa önkormányzatához, amely régóta körjegyzőséget alkot Csöngével. Jelezték csatlakozási szándékukat. Várják a csöngei és az asszonyfai testületek döntését.

Aki csak átutazóban járt a környéken, azt mondja, hogy Kemenesmihályfa számára a vele összeépült Kemenessömjén a körjegyzőségi partner. Aki ismeri egy kicsit a két falu történetét, az tudja, hogy voltak ők már összekényszerítve, szétválva, körjegyzőségben is (a rendszerváltás után is), megkönnyebbültek, amikor különváltak. Most éppen perben állnak: a sömjéni önkormányzat több mint nyolcmillióval tartozik a mihályfainak a közös fenntartású intézmények miatt. Ebből körjegyzőség nehezen lesz.

A mihályfai testület megfontolta döntéseit, a kis falu ügyeinek intézéséhez nem szükséges önálló jegyzőséget fenntartani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!