Hírek

2008.04.22. 02:28

Lábnyomavatás a karsztvidéken

Blansko - Szent Márton jelképes lábnyomát avatták szombaton a csehországi karsztvidék húszezer lakosú városában, Blanskóban. Ezzel lényegében kiépült az északi kulturális útvonal.

Kozma Gábor

A mintegy 2000 kilométeres zarándokút újabb, jelentős bővítése történt meg az elmúlt hónapokban. Orbán Róbert, a szombathelyi Szent Márton Látogatóközpont munkatársa és Feiszt György szombathelyi városi tanácsnok vezérelte a programot, amely Interreg-, illetve Visegrád Found-támogatással érhette el északi kiteljesedését, azaz Blanskó városát. Hagyomány, ha az útvonal új országot érint, akkor ott elhelyezik Márton jelképes lábnyomát. Tavaly Pozsonyban történt meg ez, szombaton pedig a cseh karsztvidék fővárosában. A Brnótól (Brünn) mindössze 30 kilométerre lévő település ha nem is zászlódíszben, de örömmel fogadta a magyar delegációt. Az egykori vasipari város mára turisztikai célponttá vált, elősorban a lengyelek számára. Cseppkőbarlangjai, sétaútjai nagy vonzerőt jelentenek. Ivo Polak alpolgármester is ezt hangsúlyozta azon a konferencián, amely megelőzte a lábnyomelhelyezést, s amely a cseh- és morvaországi magyarok brünni szervezete, annak is első számú vezetője, Détáry Attila hathatós támogatásával valósulhatott meg. A konferenciáról sajnálatos módon hiányzott a tours-i küldött, így Feiszt Györgyre hárult a feladat, hogy az uniós Szent Márton Kulturális Központ munkáját ismertesse. A tanácsnok elmondta, hogy 15 éves kapcsolatról van szó, amely e témában összefogja nyugatot és keletet. Az unió támogatta azt az eredeti elképzelést, miszerint az északi útvonalat a magyarok, a délit pedig a franciák építsék ki. A munkálatok az utolsó három évben pörögtek fel, a franciák 300 kilométernyi szakaszt építettek eddig ki. Rájuk vár az olasz és a szlovén útvonal megvalósítása is , hallottuk.

A blanskói konferncián felszólalt Orbán Róbert és Szigetváry Katalin, a Látogatóközpont képviseletében. Orbán Róbert az útvonal turisztikai jelentőségét méltatta. A Szent Jakab útvonal a legsikeresebb Európában, eddig 5-10 ezren járták végig. A Szent Márton is egyre ismertebb. Hogy még inkább az legyen, ehhez kérjük a blanskóiak és a környék azon falvainak segítségét, ahol Szent Mártonról elnevezett templom található , mondta.

Az előadások és az azt követő véleménycserék után a küldöttek átvonultak a város templomába, ahol Václav Slouk brünni kanonok, székes főkáptalan köszöntötte a magyarokat és a szépszámú hívőt. Az ünnepi szentmise végén felavatták a lábnyomot, valamint a templom előtt elhelyezett információs táblát. Folytatás szombaton Szombathelyen, mikor is egy szlovén és egy magyar fiatal nekivág a kétezer kilométeres zarándokútnak, a franciák szervezésében. Cél, hogy július 4-ére Tours-ba érjenek. Elképzelések szerint az utolsó száz kilométeren vasiak is velük zarándokolnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!