Hírek

2008.05.27. 02:28

A fegyver soha nem lehet játék

Szombathely (tk) - Múzeális értékű fegyvereket bárki vásárolhat engedély nélkül, ám lőni csak akkor lehet vele, ha mind a fegyvernek, mind a kezelőjének megvan az ehhez szükséges tanusítványa.

Tersztyánszky Krisztina

Annak jártunk utána, mennyire veszélyes a látványosság céljából leadott lövés. Megtudtuk, hogy a fekete lőporral működő, elöltöltős fegyverek tartásának és használatának körülményeit a 253/2004-es kormányrendelet, részletesen meghatározza. Ilyen muzeális fegyvert bárki vásárolhat, birtokolhat, amíg nem használja rendeltetésszerűen, addig nem kell hozzá engedély. A lövészetnek azonban szigorú szabályai vannak, ugyanis ezek a fegyverek nem játékszerek.

Környékünkön a csepregi Fal Kft. Lövész- és Motorsport Klubban folyik vizsgáztatás, és ennek lőterén, felügyelet mellett, éles tölténnyel is lőhetnek a sportlövők. A megvásárolt élethű puska és pisztoly másolatot, ha nem csak dísznek, hanem lövészetre is használni akarja a tulajdonosa, először be kell vizsgáltatni a Polgári Kézilőfegyver és Lőszervizsgáló Kft.-nél, ahol minőségi tanusítványt kap - tudtuk meg Molnár Lászlótól, a történelmi lövészet szakosztály vezetőjétől. Ahhoz, hogy lőhessen is valaki, elméleti és gyakorlati vizsgát kell tennie, és be kell lépnie egy lövészegyesületbe. A kapott kiképzés garancia rá, hogy ő már nem követ el olyan hibát, amiből baleset származhat. Ám lőni vizsgázottaknak is csak a lőtéren szabad, ugyanis fekete lőport és a begyújtásához szükséges csappantyút csak lőtér tarthat, méghozzá hőszigetelt páncélszekrényben, egymástól elkülönítve. Ezek felhasználásáról naplót vezetnek, a lőpor kivitele egy-egy rendezvény alkalmából, vaktölténnyel történő lövés céljára csak engedéllyel lehetséges.

A szakember szerint rendezvény szervezésekor érdemes meggyőződni róla, hogy az illető katonai hagyományőrzők és fegyvereik rendelkeznek-e a megfelelő papírokkal, bizonytalanság esetén a lövészklub szívesen ad tanácsot. Imitált lövéskor lövedék nem kerül a puskacsőbe csak lőpor és fojtás, s ennek felrobbanása hangjelenséggel és kicsapódó lángcsóvával jár, ám szakszerű használat esetén a tataihoz hasonló baleset nem fordulhat elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!