Hírek

2008.05.02. 10:54

Biztonságban van a vasútvonal

Körmend, Zalalövő - Több vasúti vonal szűnhet meg napokon belül, mivel a MÁV 12 vonalon csak május 1-jéig biztosítja a szolgáltatást. A KörmendZalalövő vonal még biztonságban van.

Bajdó Bettina

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium 38 mellékvonal megszüntetése mellett döntött még tavaly. A mellékvonalakról szóló megállapodás értelmében a vonalak közül 12 esetében május 1-jéig meg kellett volna egyezni az önkormányzatokkal az üzemeltetés átvételéről, ellenkező esetben a vonalakat bezárják. A többi 26 vonal, köztük a megyénket is érintő szakasz esetében a moratórium az év végéig él.  A KörmendZalalövő vonal érintett települései úgy döntöttek, vállalják a vonal működtetését, ezt jelezték is a minisztériumnak,  ahonnan azóta nem reagáltak. 

Bebes István, Körmend polgármestere elmondta, több probléma is felmerült. 

Március 4-én Kisbéren tartottunk egy egyeztetést a nyugat-dunántúli régióba tartozó szárnyvonalak helyzetéről  folytatta a polgármester.  Itt is felvetődött a kérdés, hogy a térségi vasúti vonallá nyilvánításban szerepet vállalnak-e az önkormányzatok. Mi itt is igennel szavaztunk. A gond az, hogy a megbeszélés óta semmilyen konkrét irat, semmilyen használható javaslat nem született. Mi úgy gondoltuk, hogy legalább egy tervezetet kapunk, hogy milyen feltételekkel  lehet majd pályázni a vasúti vonal működtetésére. 

A szakasszal kapcsolatban más problémák is felmerültek: egy olvasónk keresett meg bennünket, hogy gondok vannak a menetrenddel. Az eredeti menetrendhez képest ugyanis Hodosról 10-15 perccel később indulnak el a vonatok, így a zalalövői csatlakozás még garantált, de a körmendi már nem. Így azok, akik Szombathelyre szeretnének eljutni, Körmenden 10 perccel késik le a csatlakozást, s a következő vonatra általában több mint egy órát kell várni. Olvasónk szerint a MÁV tájékoztatása miatt indulnak később a szlovén vonatok. Akad olyan magyar forgalmista, aki a szlovén partnert rábeszéli a korábbi indulásra, hogy az utasok elérjék a körmendi csatlakozást. Olvasónk szerint azonban ez nem mindig jön össze. Emiatt a bizonytalanság miatt pedig újabb utasokat veszít a vonalszakasz. 

A levelet megmutattuk a polgármesternek, aki megígérte, a május 19-én tartandó menetrendi egyeztetésen felhozza a problémát, s próbálnak majd megoldást találni rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!