Hírek

2008.05.30. 02:29

Meghökkentő érettségi

Megyei körkép (ra) - Harry Potter történetét is elemezhetik jövőre a diákok Angliában a hivatalos érettségi feladatsor keretében. A magyar érettségi rendszer szintén liberalizálódott - olykor meghökkentő módon.

Rába Adrienn

- Képző- és iparművészeti tagozatos diákjaink szakmai vizsgáján, az ötéves gyakorlati képzés befejezéseként valóban vizsgafeladat aktrajz készítése, de ennek semmi köze az érettségihez - mondja Vízkeleti Julianna, a szombathelyi művészeti szakközépiskola igazgatója. - A művészeti felsőoktatási intézményekben felvételi követelmény a meztelen emberi test ábrázolása, és a központi tanterv szerint is már a 12. évfolyamon kötelező tananyag az aktrajz, így hát természetes, hogy tanítanunk kell. A szakmai vizsgát tevő 19-20 éves diákok tapasztalataik alapján úgy tekintenek a modellre, mint a legösszetettebb formájú és legkifinomultabb arányú testre. Egyébként az érettségiző növendékeink ötödik tárgyként általában az ábrázoló és művészeti geometriát, a népművészetet vagy a földrajzot választják.

A hagyományos érettségik közül legtöbbet - természetéből következően - a magyar nyelv és irodalom változott az elmúlt időszakban. Nem kell visszamennünk a szocializmusig, még az ezredforduló környékén is kizárólag a márványból faragott Magyar Pantheon nagyjaiból válogatott a tételsorokat összeállító bizottság, nagyjából Németh Lászlóval, Ottlik Gézával bezárólag. Kortársabb kortársakat, még élő írókat, költőket nem engedtek a végzősök elé. Ma már oktatási rendszerünk jóval nyitottabb, követi a nyugati mintát. Franciaországban például a hírek szerint hamarosan Jimi Hendrix, a tragikusan korán, kábítószer-túladagolásban elhunyt gitáros-énekes élete és munkássága is érettségi tétel lesz, amit a kreatívabb nebulók akár gitárkísérettel prezentálhatnak. Angliában a lassan már nemzeti hősként számon tartott J. K. Rowling seprűn repkedő varázslótanonca, Harry Potter (s történetének első felvonása, a Bölcsek köve) kerül be minden valószínűség szerint már a jövő évi tételsorba - Shakespeare és Dickens mellé. A konzervatívabbak tiltakoznak, általános elbutulást hirdetnek, és inkább olyan műveket javasolnak, amik már valóban kiállták az idő próbáját, a liberálisok a modernitás valódi irodalmaként emlegetik Rowling könyveit, s mint ilyet, mindennél inkább tanulságosnak tartják őket. Az idei magyar érettségiben egy kortárs nyelvész-költő, Nádasdy Ádám rádióinterjúja volt az egyik elemezendő feladat, máskor Petri György egy verse, vagy a nemrég elhunyt Lázár Ervin novellája is a diákok elé került. A névsorral együtt bővült a témaválaszték, s ma már nemcsak az számít, milyen jellegű iskolában érettségizik a diák, hanem az is, hogy melyik városban. A Kaposváron tanulók például a polgármester kezdeményezésére jövőre a város történetéből is vizsgázhatnak. A tárgyat a történelem, a magyar irodalom és a vizuális kultúra órák keretében oktatják majd. Időnként a kérdések maguk is botrányosra sikerülnek. Különösen történelmi témakörökben kell vigyázni a fogalmazásra, szem előtt tartani az érzékenységet. Nevezzen meg négy zsidó származású magyar vagy más nemzetiségű művészt! - utasította a diákot a próba érettségi feladatgyűjtemény. Példákat is hoztak: Örkény István, Chagall, Kafka, Babel... A rendes évi botrány eredője tehát nem csak a feladatsorok kiszivárogtatása lehet.

Bár a szakképző iskolák akkreditálhatnának profilba illő, gyakorlatra épülő szabadon választható érettségi tárgyakat (persze nem gyakorlati formában), ritkán teszik. Ezeket általában áttolják az érettségi után kezdődő szakképzés időszakára. Egyes esetekben azért, mert a választott szakma gyakorlati oktatásának feltétele a nagykorúság, máskor pedig mert ezeket felvételi tárgyként nem fogadják el sehol - ezért, úgy gondolják, felesleges terhelni vele a gyerekeket.

- Ebben az időszakban azokra a tárgyakra kell összpontosítania, amiket a konkrét vizsgákon hasznosítani tud - mondja Böcskei Imre, az Élelmiszeripari és Mezőgazdasági Szakközépiskola igazgatója. - Aztán úgyis lesz még egy éve, hogy elsajátítsa szakterületének fortélyait. És jobban is rögzül ez így, hiszen akkor már mással egyáltalán nem kell foglalkoznia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!