Hírek

2008.05.23. 02:28

Megszépült lakban

Répcelak (wk) - A lelkész hajléka előbb létezett a településen, mint maga a templom - derült ki abból a történetből, amely a Répcelak-Csánigi Evangélikus Gyülekezet felújított lelkészlakának ünnepélyes szentelésén hangzott el vasárnap.

Kovács László

A helyi egyházi vezetőkben 2006-ban fogalmazódott meg a renoválás gondolata, s az elhatározást tett követte: tavaly tavasszal megkezdődtek a felújítási munkálatok: kicserélték a nyílászárókat, új tető került rá, szigetelték, újraszínezték, terasz épült az épület mögé, az udvar térkőburkolatot kapott, és az egész komplexumot új, kovácsoltvas kerítés övezi, melynek dísze a Luther-rózsa. Verasztó János az ünnepségen név szerint mondott köszönetet valamennyi, a felújításban részt vállaló szakembernek, lelkes civilnek, hozzátéve: az összefogás csodája valósult meg a kisvárosban. A körülbelül tizenhárommillió forintos beruházáshoz ötmillióval járult hozzá a város, egymillió forint az egyházmegye adománya, és négyszáz-négyszázezer forintot kaptak az egyházkerülettől, valamint a Kund Sámuel Alapítványtól. A többi, kétkezi munka értéket a gyülekezet tagjai fektették bele a beruházásba.

Rostáné Piri Magdolna esperes asszony az ünnepi istentiszteleten azt mondta: csodálatos, hogy egy éven belül már másodszor ünnepelhet a répcelaki gyülekezet, a templom renoválása és újraszentelése után a lelkészlak is megújulhatott. Az esperes asszony hozzáfűzte: példaértékű a hívek összefogása és a város vezetőinek hozzáállása a projekthez. Az ünneplő gyülekezetet köszöntötte Sztrókai Attila egyházmegyei felügyelő és Szabó György egyházkerületi felügyelő is, utóbbi Ittzés János püspök üdvözletét és gratulációját tolmácsolta a répcelakiaknak.

Dr. Németh Kálmán polgármester pedig arról beszélt, hogy úgy gondolja, a kötelező feladatok mellett vannak fontos dolgok, melyeket nem a törvények írnak elő a város vezetőinek, hanem az emberi lelkek igénye. Ilyen az egyházfelekezetek támogatása is, melyet a répcelaki képviselő-testület mindig is szívügyének tekintett, és szívesen megtett.

A gyülekezet felújított lelkészlakának szentelési szolgálatát Rostáné Piri Magdolna esperes asszony végezte. Az ünnepélyes szalagátvágás után a hívek birtokba vehették az erre az alkalomra feldíszített udvart, és közös ebéddel ünnepelték meg a jeles napot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!