Hírek

2008.05.27. 02:28

Mit rejthet a föld?

Szombathely - Ha egy településen közművet építenek vagy házat alapoznak, burkolatot bontanak, rendkívül fontos, hogy pontos közműtérkép legyen az építők és tervezők kezében.

Peltzer Géza

Szombathely grafikus egyesített közműtérképe az országban elsők között, 1973-ban készült el. Ezen az akkori állapotoknak megfelelően feltüntették a víz-, csatorna-, gázvezetékeket, az összes légvezetéket és földkábelt. Ma a város digitális egyesített közműtérképét a Pécsi Geodézia Kft. tartja karban: frissíti, vezeti fel rá a változásokat, és igény esetén kiadja azt a tervezőknek, az építőknek és ingatlantulajdonosoknak.

- A város digitális közműtérképe metrikus értelemben nagyon jó, legfeljebb egy-két deciméteres lehet az eltérés a valóság és a térképi adatok között - tudom meg Mór Tibor irodavezetőtől. Ez a pontosság terepi munkavégzéskor bőven elegendő, hiszen egy markoló kanala vagy akár egy ásó is szélesebb ennél, teszi hozzá. Ugyanilyen pontossággal volt rajta feltüntetve kilenc közművezeték nyomvonala is 1995-ben. Akkor a digitális közműtérkép tökéletes volt, de azóta rengeteg változás történt, melyek felvezetése komoly feladatot jelent a szakembereknek. Egy nagyvárosban szinte naponta fektetnek kábeleket, csöveket, a változások tekintetében pedig az önkormányzattal közösen igyekszünk naprakészen vezetni a digitális állományt - teszi hozzá az irodavezető.

A cég maga is bemér változásokat, és ezeket fel is vezeti a térképre. Azonban sok külső vállalkozó is foglalkozik ilyen jellegű munkával, akiknek a változások bemérését át kell adniuk a központi közműnyilvántartónak. Ez a mindennapokban komoly feladatot jelent a kft.-nek, ugyanis némely vállalkozó ezt elmulasztja. Az önkormányzati rendeletet alapul véve a kft. és a város közösen figyelmezteti a mulasztókat annak érdekében, hogy a digitális közműtérkép naprakész legyen.

Az egységes digitális közműtérkép elkészítése és vezetése érdekében Szombathely hathatós közreműködésével ez évben egy országos szakmai műhely keretében elkészül az az új jogszabálytervezet, mely elősegíti a jövőben a digitális közműnyilvántartás teljes körű szakmai felügyeletét - mely már valószínűleg minisztériumi szakterületi felelőssel fog rendelkezni, tájékoztatott Keringer Zsolt, a városháza informatikai vezetője, akit felkértek e szakmai munkacsoportba mint szakértőt. Hozzátette: ezzel lehetőség nyílhat a közmű-nyilvántartási feladatok gyorsabb és hatékonyabb vezetésére, ellenőrzésére. A szabályozás nagymértékben elősegítheti majd a mulasztások esetén alkalmazható szankciók egységes alkalmazását. A közműnyilvántartás vezetéséhez szükséges digitális alapadatbázis a megye területére elkészült, s jelenleg a közműszolgáltatókkal közösen folyik a közműtérkép-készítés - így rövidesen előáll a teljes megyére a digitális térképmű.

A digitális közműtérkép 1995-ben friss volt, de nem minden változás került fel rá

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!