Hírek

2008.05.16. 02:28

Nem volt meg a törvényi lehetőség

Szombathely (VN) - A büntetőeljárásról szóló törvény hatályos rendelkezése szerint az eljárás során keletkezett iratokról másolatot csak a folyamatban levő ügyben lehet kiadni.

Vas Népe

Az elítélt és védője sem ekkor, sem azóta soha nem kérelmezték az ügy iratainak megtekintését, amelyre egyébként bármikor törvényes lehetőségük lenne.

A Vas Megyei Bíróság a rendelkezésre álló nyolcnapos törvényi határidőn belül, 2008. május 8-án az elítéltnek a másolat kiadása iránti kérelmét elbírálta, és azt megtagadta. A megyei bíróság a végzést ugyanezen a napon mind az elítéltnek, mind pedig a védőjének postai úton kézbesítette.

A másolatok kiadása iránti kérelem teljesítését a megyei bíróság azért tagadta meg, mert a büntetőeljárásról szóló törvény hatályos rendelkezése szerint a büntetőeljárás során keletkezett iratokról másolatot csak a folyamatban lévő ügyben lehet kiadni, és miután Tánczos Gábor elítélttel szemben az ellene folyamatban volt büntetőeljárás 2002. február 5. napján jogerősen befejeződött, perújítási eljárást pedig ez idáig még nem kezdeményezett, a megyei bíróságnak az iratmásolat kiadására törvényes lehetősége nem volt. A megyei bíróság végzése ellen fellebbezésnek van helye a Győri Ítélőtáblához.

A végzésben a megyei bíróság tájékoztatta ugyanakkor az elítéltet, hogy a büntetőügyben keletkezett iratok tanulmányozására mind az elítéltnek, mind pedig a védőjének az eljárás jogerős befejezését követően is van lehetősége, így a perújítási indítvány esetleges előterjesztéséhez szükséges adatok, tények irattanulmányozás útján is bármikor beszerezhetők, illetőleg megismerhetők. Ezen túlmenően az iratok egy részéről a vádlott és a védője az eljárás során már eleve kért másolatot.Tanulmányozhatók a perújításhoz szükséges iratok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!